שבת בבוקר ואני נהנה מקפה נהדר
תערובת של קפה מוויאלה שקניתי אצל אחד מקולי הבוטיק כאן (לא יקר כמו שזה נשמע כולה 80ש"ח אבל כאן זו משכורת של יומיים של פועל מיומן וכמעט מה שאנחנו משלמים לקוטף ליום) והקפה שלנו שקליתי בבית קליה תעשיתי כאן בבוגוטה.
הוויאלה בקליה כהה יחסית לקולומביה (כאן שותים קפה בהיר כמו האמריקאים) והקפה שלנו בקליה בהירה מדיי לטעמי אבל מדגישה את החמיצות שלו.
ועכשיו
יש זמן לענות
גלעד: לגבי האתר שהזכרת, כן הסתכלתי עליו קודם..... האמת היא שדי ברור לי מה הוא עושה שם הוא עושה תהליך חלקי. בדיוק אותו תהליך שעושים כולם רק בלי השטיפה הסופית של הריר אחרי ההשריה. ואם בדיקת הסוכרים בזמן ההשריה כניראה בגלל שהוא משתמש בהשריה ארוכה שמגדילה את הסיכון של הקפה להירקב......וכמו שאמרת, עם שם מפוצץ.
למען האמת
אצלינו אם היה יוצא קפה כזה הוא היה נזרק!!! וכמובן שרשלנות כזו עדיין לא קרתה ואני מקווה שלא תקרה.
לגבי וויליאם ג'יי בוט עדיין לא הספקתי לשוחח איתו.
לדניאל.
תודה על האיחולים ותודה על המידע. אתמול שוחחתי בטלפון עם קפה אימפורט אבל נח לא היהת הם המליצו לי ליצור קשר עם בחור בשם פיירו שהוא הקניין שלהם ומגיע לקולומביה מפעם לפעם.
בכל אופן אני כרגע רוצה לקנות את הציוד הבסיסי למעבדת קלייה וטעימה (בלי כל הדברים הייקרים כמו מד לחות שבו אני יכול להשתמש באחד מבתי הקלייה הגדולים), כדי שאםאני אצליח להביא לכאן קניינים יהיה לי הציוד שיאפשר להם לטעום קפה ברמות השרייה שונות. ועל זה בפוסט האחר בו אני מבקש המלצות לציוד.
צודק, נח הוא המוכר, אני פשוט מכיר את העסק מהכיוון השני, בקשר לציוד, אני מבין ששם הכל יותר זול, וציוד משומש יותר מצוי מאשר בכל מקום אחר בעולם, אם אתה צריך המלצה או עזרה עם התרגום לספרדית אני תמיד כאן.
הכי פשוט, האי מייל שלי בשום מקרה לא מסווג, [email protected] ואם מישהוא מהפורום הזה מגיע לקולומביה ורוצה לראות איך מגדלים ועושים קולומביאנו אקסלסו שיודיע לי, אני מוכן לעשות הרבה בשביל סוגי קפה שאי אפשר להשיג בקולומביה.
לא ראיתי בינתיים שירשור המוקדש לחד זניים אז אפילו שלא קליתי ולא טחנתי את הקפאים שעליהם אכתוב בימים הקרובים אני מצרף את התרשמויותי לשירשור הזה:
אתמול ראיתי בסופרמרקט אריזה של 4 מנות לטעימה של חד זניים, קניתי ובימוים הקרובים אכתוב את ההתרשמויות שלי מהטעימות וגם אולי טיפה על המקומות מהם מגיעים החד זניים האלו מאחר והבחנתי שהקפה כאן ממותג בד"כ כקפה קולומביאני בזמן שקיימים המון סוגים שונים של קפה קולומביאני השונים לגמרי זה מזה.
היצרן:
היצרן הוא juan Valdez שזה סימן רשום השייך להתאחדות הקפה הקולומביאנית, הם קונים קפה במחיר מעט גבוהה מאשר השוק הבינלאומי אבל מחיר שמגדל כמוני לא יכול להרשות לעצמו למכור בו. הם מוכרים אותו ירוק או קלוי ולפעמים טחון במדינות רבות בינהן ארצות הברית.
חואן ולדז מפעילה גם רשת בתי קפה דומה לסטארבקס רק עם הקונספט של חואן ואלדז בקולומביה ובעוד מדינות אך נסיון החדירה לארצות הברית נכשל כישלון חרוץ בגלל תמחור גבוה של הזיכיון (שמעתי על סכומים של מליון דולר ומליון וחצי דולר) ובמקביל פיקוח גרוע על המותג, ניהול גרוע, ויש אומרים גם העדפת קרובים וחברים חסרי הכשרה בתפקידי הניהול והפיקוח.....בקיצור המאפיינים של תרבות הלטינית לא התאימו לעשיית עסקים בתרבות של עסקים אמיתיים.
מחיר:
אין טעם שאני אדבר בדולארים או בשקלים או בפזוס, צריך לראות את המחיר ביחס לכלכלה המקומית. אז בלי שום ספק הקפה מאוד יקר לקולומביאני הממוצע, האריזה מכילה קפה ל4 כוסות ופועל קפה המקבל משכורת רגילה היה צריך לעבוד יותר מיום כדי להרשות לעצמו לקנות אותה. פועל שעובד אצלי היה יכול להרשות לעצמו לקנות אריזה כזו בכחצי יום עבודה כי אני משלם משכורת הוגנת ובתמורה דורש איכות יותר גבוהה ומעמיד לעובדים תנאים כמו שישלחו את הילדים לבית הספר ולא לעבודה ועוד. אולי זה נשמע המון כסף במציאות הישראלית, אבל קולומביה היא מדינת עולם שלישי בה רשתות כמו חואן ואלדז, מקדונלדס, טאקו בל, דנקן דונאטב ועוד מכוונות רק לקהל העשיר. כל פועל שעובד אצלי היה יכול (ומעדיף) להשקיע את המשכורת לא בשתי אריזות המכילות 8 כוסות קפה גורמט אלא ב25 עד 45 בקבוקי בירה, או בכ300 עד 500 כוסות קפה שהוא יכול לקנות במשכורת יומית זו מהאנשים שמוכרים קפה מתרמוס ברחוב. או 50 עד 100 אמפנדס שזה התחליף הקולומביאני לאוכל מהיר" ככה שאין מה לדאוג הפועלים אצלינו חיים לא רע.
אריזה ועיצוב גראפי:
האריזה עומדת בסטנדרטים בינלאומיים גבוהים ביותר מכל בחינה שהיא. אבל האמת היא שאני לא סגור על זה שהמוצר נמכר באריזה זהה במדינות דוברות אנגלית, מצד אחד חלקים מהטקסט כתובים גם באנגלית אבל מצד שני האריזה החיצונית לא תעמוד בדרישות החוקיות של מכירת המוצר בצפון אמריקה ובאריזות הפנימיות חלקים חשובים מהטקסט מופיעים רק בספרדית. ככה שנראה לי שהטקסט באנגלית נועד אך ורק להוסיף למוצר ערך מוסף ואמינות כמוצר המיועד ליצוא.
מארז חיצוני: המארז החיצוני מעוצב כמזוודה קטנה מקרטון עם ידית פלאסטיק וחלונית פלאסטיק שקופה המאפשרת לראות את ארבע האריזות הפנימיות המכילות 70 גרם כל אחת. הרקע עשוי בצדדים מהדפסה דמויית שק קפה ומקדימה ומאחורה צילום של חוות קפה כאשר השמיים נראים מצויירים עם מרקם של עץ מאחוריהם.
באחד מצידי החבילה יש מידע על האצווה שאותו לא הצלחתי לפענח ותאריך התפוגה שהוא 11 בינואר 2014 ועושה לי חשק לשתות רק קפה מקלייה שלי שאני יודע שהיא טרייה. . עכשיו אני חייב להכניס הערת ביניים, אני אתרגם את הטקסטים על האריזות כמיטב יכולתי, לאזניים ישראליות הטקסטים ישמעו קצת מוגזמים ויומרניים אבל זו השפה שאליה רגיל הקהל הקולומביאני.
מעל החלונית הקדמית יש טקסט בספרדית שמתתרגם כ"קפה חד זני" ומתחתיו "גלה כל פינה מגידולי הקפה של קולומביה עם החד זניים שלנו", בצד הימני התחתון של החלונית יש את הלוגו הרגיל של חואן ולדז ומתחתיו הכיתוב "מבחר גורמט" ובצד שמאל הכיתוב בתרגום חופשי "העושר הגיאוגראפי והאקלימי של שטח אדמתינו העניק לנו את הקפאים המענגים והאקזוטיים של כל איזור". ומתחת נתוני המשקל של החבילה.
שקיות פנימיות: השקיות הפנימיות עשויות מהחומר התלת שכבתי המשובח ביותר אך הן דקות יחסית ואין בהן שסתום לפליטת גאזים, אם כי אני לא בטוח ששקית של 70 גרם צריכה את התכונות האלו. 4 השקיות זהות ומודפסות באיכות גבוהה ומה שמבדיל את ארבעת סוגי הקפה השונים הן המדבקות שעליהן, ככה חואן ואלדז יכולים לשנות את סוגי הקפה שהן ימכרו ע"י שינוי המדבקה שעל השקית מבלי לשנות את הגראפיקה של השקיות או של האריזה החיצונית.
מדבקות על השקיות הפנימיות: המדבקות הן עם רקע בצבעים שונים עם דפוס לבן מה שמבדיל מרחוק בין השקיות. על כל מדבקה יש תמונה של משהוא שמייצג בעיני הקולומביאנים את המקום ממנו מגיע הקפה אך לא יהיה מוכר ללא קולומביאנים. חלק מהמידע מופיע באנגלית וספרדית אבל המידע החשוב הוא רק בספרדית מה שגורם לי לחשוב שהטקסט באנגלית נועד רק ליצור "אמינות" לאיכות הקפה כקפה המיועד ליצוא הנמכר בשוק המקומי. המידע על המדבקות הוא:
כותרת: ליד הדבר המייצג את את האיזור כתוב שם המחוז ממנו מגיע הקפה, מה שמעורר את השאלה מה בעיני חואן ואלדז נחשב לחד זני, האם זה קפה המגיע מאותו מחוז (שרובם גדולים מישראל). ראיתי המון דיונים בנושא מה הוא "חד זני" בפורומים בינלאומיים ואולי שווה לפתוח דיון או משאל בנושא.
מבחן הטעימה:
חשוב לציין שטעם הקהל בקולומביה ובצפון אמריקה שונה מהטעם שלי שהוא יותר ישראלי, לכן אני מתכוון לתת לקפה שתי חוות דעת כגפי שאני עושה בכל טעימה, אחת מסחרית והשניה אישית.
קאוקה: קאוקה הוא מחוז הנמצא על החוף הפסיפי של קולומביה מחוז אחד מהגבול עם אקוודור, המרחק מבוגוטה לבירת המחוז פופיאן הוא מעט יותר מחצי שעת טיסה ובין 16 ל 24 שעות נסיעה, ההבדל בזמנים נותן לא רק מושג על איכות הכבישים בקולומביה אלא גם מושג על תואי השטח ההררי לאורך רוב הדרך. (טוב לגידול קפה), אני אשתדל לצרף מפה של מחוזות קולומביה כדי לתת מושג יותר ברור היכן הם נמצאים.
בטקסט מתחת לשם המחוז מתואר הקפה כעדין ומתחתיו כתוב "קפה מיוחד ממחוז קאוקה" (באנגלית וספרדית). מתחת כתובים מאפייני הקפה בספרדית בלבד כ" ארומה וטעם: מודגשים, חמיצות: חצי גבוהה, גוף:חצי ותכונות אחרות: משקה משיי ומתוק בעל תוים חזקים". בעקרון אני מסכים עם מה שנאמר על התוית מלבד זה שלדעתי הטעם הוא פחות ממודגש ואילו תווי המשקה הם אמנם אופיניים אך לא הייתי מתאר אותם כחזקים אלא כבינוניים.
למטה כתוב שוב באנגלית וספרדית "קפה טחון".
קאלדאס: קאלדס נחשבת לחלק מה"!!!! קפטרו" (לא מה שאתם חושבים, התרגום הוא ב"איזור הקפה") האמת היא שבתקופה המודרנית ניתן לגדל קפה באיזורים יותר טובים אבל בעבר אי אפשר היה לייבש את הקפה באיזורים הטובים ביותר לכן ה"!!!! קפטרה" הפך לאיזור המזוהה עם גידול קפה. על המפה שאני מתכוון לצרף ניתן לראות את האיזור מעט משמאל לבוגוטה כאשר קל למצוא את בירת המחוז manisales עיר יפה היושבת על כמה הרים ואשר חלק מהתחבורה הציבורית בה מתנהלת ברכבל. הנסיעה לבוגוטה ממניזלס תארך בין 7 ל10 שעות.
בטקסט מתחת לשם המחוז מתואר הקפה באנגלית וספרדית כ"חזק" מתחת כתוב "קפה מיוחד ממחוז קאלדאס" והקפה מתואר כ"טעם וריח: מודגשים, חמיצות: חצי, גוף: חצי, תכונות אחרות: משקה בעל אופי עם מאפיינים עשביים". אני אישית אהבתי את הקפה הזה, אני חושב שקפה הזה אופייני מבחינת הקלייה לקולומביה מאחר מצד אחד הקלייה הרגישה משהוא בסביבות הצרפתית אבל מצד שני אחרי הגל של הטעם העשבי שהגיע דיי מאוחר הרגשתי מעט טעם שרוף........אני יודע שזה אולי חילול הקודש אבל אני אישית נהיניתי גם מהטעם השרוף, כי הוא לא היה שרוף ברוטאלי ומגעיל אלא השאיר הרגשה של שרוף טעים מעט כמו שעץ הייקורי משאיר בצלי בשר, לא דומה בטעם אבל דומה בהרגשה
את שני החד זניים הבאים אטעם בקרוב ואני מבטיח לחלוק את החוויה איתכם.
נא להרשם/להכנס לחשבון בפורום על מנת לצפות בקבצים או בתמונות המצורפים לשרשור
לגבי קפה קולומביאני- באחד השרשורים פה (לא זוכר אם הנכחי) נטען שהוא קפה שלא יכול להיות מעניין ויש בו רק חמיצות וכו,
אז רק רציתי לספר אני שותה עכשיו את התערובת הזאת- http://barismo.com/espresso/lucid/prod_14.html
שמורכבת מ100% קפה קולומביאני (משתי חוות שונות) והיא, מאוד מאוד טעימה לי ומעניינת, רחוקה מלשעמם, ו"מחזיקה כוס" בלי בעיה.
דוד גרינברג אולי כדאי לך ליצור קשר עם האנשים(שהם אגב ממש נחמדים) האלה ולהציע להם לקפוץ לביקור (ככה הם בוחרים את הקפה שלהם ממה שהבנתי) או לשלוח להם סמפל, חלק מהאידיאולוגיה/אסטרטגיה שיווקית שלהם זה לכתוב בידיוק מאיזו חווה הקפה הגיע במטרה לעזור לחקלאים לקבל פרסום וכו' וחוץ מזה
אני מניח שלמצוא בעל חווה שמבין מה הוא עושה ורוצה תמיד ללמוד עוד זה מצרך נדיר בקולומביה
(לכן זו יכולה עסקה כדאית לשתי הצדדים
דבוטאנט
אין לך מושג כמה אתה קרוב לאמת..........לי יש הרגשה שחלק גדול מקהל היעד של האריזה הזו הוא אנשי עסקים שמחפשים "מתנה קולומביאנית" לתת לאנשי עסקים אחרים כפי שמקובל באמריקה הלטינית.
bnaya_d ממש תודה על המידע, עזרת לי מאוד, זה בדיוק סוג הקשרים שאני מחפש אם כי לא ציפיתי להגיע אילהם דרך הפורום הזה וזו כבר הפעם השנייה שאני מקבל מידע כזה דרך הפורום. יש לי קו אמריקאי אז חייגתי לחברה ושוחחתי עם טים הוא נתן לי את האי מייל שלו להמשך הקשר ואני מתכוון להעביר לו את כל המידע שהוא ביקש כדי שהוא ישלח את הקניין שלו לבקר בחווה ולטעום את הקפה.
אולי אני גם אנצל את ההזדמנות שהוא מגיע כדי להזמין מהם מעט מהקפה שלהם ולהתנסות בקפאים לא קולומביאניים, ספר לי בבקשה איך הגעת איליהם ואם תוכל לפרט קצת לגבי התערובת ששתית איך היא מאיפה היא וכיוב.
נערך לאחרונה על ידי מגדל_קפה_קולומבי ב 05/12/2012 23:09, נערך פעם 1 בסך הכל.
דוד- אני חי בבוסטון, הופניתי אליהם ע"י הבריסטה בPEET'S שמשום מה אוהב אותי (למרות שהקפה שם לא לטעמי אנלא מוותר על שוט חינם פה ושם ) לאחר שיטוטים בHB הששתכנעתי שהסיפור שווה בדיקה וכך הגעתי לsimons שחולט ומוכר אותם. התוצאה לא אכזבה אז מתוך סקרנות רציתי להגיע למקור (לבית הקלייה עצמו), שם פטפטתי איתם והם היו מאוד נחמדים ועשו רושם של מקצוענים. מאז כל פעם שיש לי זמן אני עושה אירוך וקופץ לשוט.
התערובת הספציפית ההיא נקראת lucid , המידע על החוות נמצא באתר. לגבי הטעם- אנלא אוהב ולא מאמין בלהתפלסף אבל בקיצור אגיד שהחמיצות שם קיימת אבל הם צמצמו אותה למינימום, והיא ממש לא משתלטת על הטעם, השוטים מאוד מאוזנים, ועם המון טעמים שאני מוצא אותם מעניינים.
אישית אני אוהב את הsoma שלהם שמגיע משני מקורות בגוואטמאלה ומקור אחד מקנייה ואת הclockwork שזה תערובת הבית שלהם. la loma (קוסטה ריקה) היתה מעולה על הla marzocco שלהם אבל על המכונה שלי הצלחתי להוציא רק מיץ לימון .
יהיה ממש מגניב אם הסיפור יצא לפועל, אני ממש מסוקרן לטעום את הקפה שלך. אם אתה צריך להעביר איזה מסר אני שם אחת לשבוע-שבועיים אז בכיף.
אולי כדאי לבדוק גם עם ג'ורג' הוואל ( http://www.terroircoffee.com ) שגם הוא יושב ליד בוסטון והוא אחד מחלוצי קפה הבוטיק במזרח ארה"ב אבל איכשהוא נראה לי שהם יותר בררנים וסנובים ופחות פתוחים להצעות (אבל גם הם מקפידים לרשום את שם החווה על השקית, [וגם שם בידיוק קיבלתי שוט און דה האוס מסתבר שלא כל הגויים אנטישמיים] )