אינטרנט פייבר - (QA) ריכזנו עבורכם את כל השאלות הנפוצות במקום אחד
לאור כל השאלות החוזרות על עצמן שוב ושוב, החלטתי לפרסם פוסט קבוע עם שאלות ותשובות לגבי חיבור לשתיות פייבר.
הערה: האדמין / עורכי האתר מוזמנים לעדכן את הפוסט במידע נוסף, אם וכאשר יצוץ.
מה זה סיב אופטי?
סיב אופטי הוא סיב שקוף ודקיק (פחות מעובי של שיער אדם), הוא עשוי בדרך כלל מזכוכית, ומסוגל להעביר גל אור במהירות מקצה אחד לקצה אחר, למרחקים עצומים. לכן ניתן להעביר באמצעות הסיב האופטי כמויות עצומות של מידע ונתונים במהירויות שפעם רק חלמנו עליהן.
הסיב מורכב מליבה (core) ומעטפת (cladding) ששתיהן שקופות. מקדם השבירה של הליבה גבוה מעט מזה של המעטפת החיצונית ובכך יוצר מצב בו קרני האור "לכודות" בתוך הסיב ונעות לאורכו גם בפניות או בפיתולים. המעטפת מצופה בשכבת מגן דקה נוספת (jacket) עשויה מפלסטיק, שמטרתה להגן על המעטפת מפני שריטות ומכות (האור אינו מתקדם בתוך שכבה זו אלא רק בתוך שכבות הזכוכית הפנימיות). חוזק מכני מוקנה על ידי עטיפה בשכבת מגן נוספת (לרוב מקוולר) ששומרת על שלמות השכבות הפנימיות ומונעת כיפוף יתר.
(מקור: בזק & ויקיפידיה)
==============================================================================================
מה הם היתרונות של אינטרנט בתשתית סיבים אופטיים?
- יציבות חיבור.
- רוחב פס גדול.
- הפסדים קטנים על הקו (בעיקר למרחקים ארוכים).
- חסינות בפני הפרעות אלקטרומגנטיות.
- הסיב יכול לעבוד גם כאשר הוא נמצא בתוך סביבה מימית.
- דק יותר וקל משקל - סיב אופטי הוא דק יותר וניתן למשוך אותו לקטרים קטנים יותר מחוטי נחושת. הוא בגודל קטן יותר ומשקל קל יותר מכבל חוטי נחושת, ומציע התאמה טובה יותר למקומות שבהם החלל מהווה דאגה.
==============================================================================================
האם יש קרינה בסיבים אופטיים?
סיבים אופטיים אינם מהווים סיכון מבחינת קרינה אלקטרומגנטית. מכיוון שקרינה כזו אינה מתרחשת בהעברת סיבים אופטיים, אין גם עדות להשפעתה על בריאות האדם באמצעות סיבים אופטיים. כמו כן בפריסות בתשתית GPON (תשתית פסיבית) אין כמעט שימוש בציוד חשמלי כגון ארונות תקשורת, המהווים סיכון בריאותי כלשהו לבעלי הבניין/דירה.
האם נכון שהארון או הקופסה של הסיבים של סלקום לא צורך נקודת חשמל?
אכן. ארונות השירות של בזק/סלקום/אנלימיטד מבוססים על תשתית תקשורת פסיבית (GPON) ולכן לא מצריכים חיבור לנקודת חשמל.
תשתית סיבים אופטיים - בשביל מה אני צריך את זה?
מלבד העניין של הורדות מהירה של קבצים ויציבות תשתית בהשוואה לתשתיות נחושת מיושנות, תשתית סיבים אופטיים מאפשרת לנו
לקבל מגוון שירותי אינטרנט באיכות גבוהה יותר.
לדוגמא:
- שירותי סטרימינג.
- שירותי ענן.
- שירותי רפואה מרחוק.
- עבודה מרחוק - ללא ניתוקים, לאגים ובצורה חלקה יותר.
- שיחות ועידה: שיחות קוליות ושיחות וידאו באיכות גבוהה.
- צמצום פערים גיאוגרפיים בשירותי החינוך, הבריאות והתחבורה.
===============================================================================================
פריסת סיב. מה זה בכלל?
- כאשר הקבלן המבצע פורס סיב מהדירה/ בית הלקוח עד לארון שירות של ספק שירות הפייבר. לצורך כך, מומלץ ורצוי לבדוק האם ספק שירות הפייבר הציב ארונות שירות פעילים באזור מגוריכם.
===============================================================================================
תשתית סיבים בבית. מה זה בכלל?
בסה"כ מדובר על תעלות תקשורת אשר דרכם הקבלן משחיל את הסיב עד נקודת תקשורת רצויה בבית הלקוח.
אני כיום מחובר לסיב של פרטנר ואני מעוניין לעבור לתשתית בזק. אמרו לי שישתמשו בסיב קיים אשר כבר הושחל לתוך הדירה,
כך שלא אצטרך לשלם את עלות ההתקנה. אז מה הן בעצם האפשרויות שלי?
אפשרות 1:
להשתמש בסיב הקיים של פרטנר אשר כבר הושחל לתוך הדירה. רק יש לקחת בחשבון שהנכם מבטלים / מנתקים את עצמכם מהתשתית של
פרטנר לטובת חיבור לתשתית בזק!
אפשרות 2:
לשמור על הסיב הקיים של פרטנר ובנוסף להזמין פריסה/ התקנה מחברת בזק. במצב זה, תוכלו לשמר חיבור פיזי לשתי תשתיות סיבים נפרדות.
כמו כן, גם ישנם יתרונות לשימור שני חיבורים נפרדים, לדוגמא:
- אין צורך בהשחלות סיבים נוספות.
- גמישות: במקרה ולא תהיו מרוצים מאיכות השירות והחיבור תוכלו בקלות לעבור בין חברות וספקי אינטרנט שונים במסגרת השוק הסיטונאי.
- גיבוי: במקרה של בעיות טכניות ותקלות ממושכות ,תוכלו לעבור בין תשתיות בצורה קלה ופשוטה יותר.
- כאופציה, תוכלו לשמר 2 חיבורי אינטרנט פעילים, גם לפרטנר וגם לבזק.
יש לי סיב של הוט (אנלימיטד) ואני ממש רוצה לעבור לפרטנר. האם אני יכול להתחבר לפרטנר על גבי הסיב הסיב הקיים?
התשובה היא כן. כל חברות הפייבר משתמשות בסיבים בעלי נתונים טכניים זהים, המיועדים לפריסה מארון התקשורת/שירות עד לבית/דירת המנוי.
השוני בין הסיבים בא לידי ביטוי בסוגי הקונטורים המורכבים בקצוות הסיב וכמובן באיכות הסיב.
אז בכל זאת, איך זה עובד?
לדוגמא, לקוח המחובר לסיב של סלקום/אנלימיטד מעוניין לעבור לחברת בזק או פרטנר. הרי שתי החברות משתמשות בסיבים בעלי קונקטורים
שונים בקצוות הסיב. בזק משתמשת בסיב עם קונקטורים מסוג LC - APC וסלקום משתמשת בסיב עם קונקטורים מסוג SC-APC, הרי אין פה
אחידות בין סוגי הקטנקטורים, נכון?
אז בכל זאת, כיצד מתבצע החיבור הפיזי בעת מעבר בין חברות הפייבר השונות.
התשובה:
באמצעות מחברי המרה מסוג נקבה-נקבה, ניתן לבצע המרה בין סוגי הקונקטורים השונים. באמצעות מחבר, ניתן לחבר סיב נוסף ארוך יותר
ולהגיע לארון תקשורת מרוחק יותר. המחבר עצמו לא רק משתמש להמרה בין סוגי הקונקטורים, אלא גם משמש כסוג של מאריך סיב ולמעשה
פוטר את הטכנאי מהצורך בחיבור סיב נוסף ע"י הלחמה לסיב הקיים אשר כבר הושחל בתוך הדירה.
================================================================================================
האם כבל CAT5 רגיל מתאים עבור גלישה של 1G?
התשובה היא לא. כבל רשת בקטגוריית CAT5 תומך בקצבים של עד 100Mbps ולכן לא יתאים לחיבור 1Gbps
דרישת הסף:
כבל רשת מסוג Cat5e ומעלה.
אני קונה בשבוע הקרוב מחשב חדש ואני לא יודע איזה כרטיס רשת לקנות עבור חיבור לתשתית סיבים אופטיים?
מומלץ לרכוש כרטיס רשת התומך בקצבים של עד 1Gbps. ההמלצה האישית שלנו, היא לרכוש כרטיס 2.5Gbps. הפער כספי אינו ניכר,
לכן משתלם להשקיע עשרות שקלים נוספים ברכישת כרטיס התומך בחבילות מתקדמות יותר.
האם במעמד ההתקנה ,המתקין אמור לסדר את התשתית בבית שלי?
התשובה היא לא! זוהי אחריות בלעדית של הדייר, לדאוג שהתשתית תקינה ומוכנה להתקנה. כמו כן, מומלץ ורצוי לבדוק לפי ההתקנה שתעלות
התקשורת בבית תקינות ואינן סתומות.
הבנתי שישנם יש מס' סוגי מוקות, האם יש מוקה שתומכת בחיבור 2.5Gbps ?
כן. רק צריך לוודא כי הסוג המתאים הוא תומך בתקן MoCA 2.5 ובעל כניסת רשת מסוג 2.5GbE .
החלטתי לעבור מבזק לתשתית סלקום, כיצד מתבצע החיבור / המעבר במידה וכבר קיים סיב של חברה אחרת בתוך הדירה?
- אופציה 1: תלוי במרחק הסיב עד לארון השירות. ברוב המקרים טכנאי ההתקנה משאירים עודף סיב מסולסל. במעמד ההתקנה, הטכנאי
בד"כ חותך את הקונקטור הקיים בקצה הסיב ומחליף אותו לסוג אחר, דוגמא מסוג SC-APC ומחבר אותו לארון השירות.
- אופציה 2: במידה והסיב אינו מספיק ארוך ולא מגיע לארון השירות, ניתן להאריך אותו ע"י ריתוך לסיב אחר.
אני מחובר לסיב של סלקום. מדוע לפי אתרי בדיקה יש לי גם אפשרות להתחבר לאנלימיטד ?
בשנת 2018 חברת סלקום רכשה כ- 35% ממניות חברת אנלימיטד, לכן מבחינת הלקוחות מדובר על חברת בת של סלקום.
האם הוספת נקודת תקשורת לפריסת סיב כרוכה בעבודות הריסה ובניה מחדש?
חד משמעית התשובה היא לא. בהתאם למבנה הדירה/בית אין צורך בשבירת קירות למעט קדיחות וזאת במקרים יוצאי דופן בהם אין ברירה אלא לקדוח ולהעביר את הסיב מעבר לקיר לחדר סמוך. בבתים חדשים יותר, הסיב מושחל דרך תעלות תקשורת הבנויות מצינור תקשורת גמיש (בד"כ צינור מריכף) בעל רדיוסי כיפוף יחסית גדולים לכן פריסת הסיב בשיטה זו היא העדיפה והטובה ביותר. הגישה של המתקין, היא להמעיט בכיפוף הסיב ככל שניתן ,מכיון שכל כיפוף ברדיוס קטן עלול לגרוע מעוצמת האור ולגרום להפסדים מיותרים בפריסת הסיב.
האם השחלת סיב אופטי עבור בית חדש בתהליך בניה היא מיותרת?
לרוב כן, אבל היא כן אפשרית בהינתן התנאים הבאים:
1- כבר ידוע לכם היכן מה המיקום המשוער של ארון השירות.
2 - כנגזרת של מיקום ארון השירות, תוכלו לחשב מה אורך הסיב הדרוש.
הערה: רצוי ומומלץ לבדוק את כל הנ"ל ,אחרי שחברות הפייבר כבר פרסו תשתית בבניין.
אני מתכוון להשחיל סיב דרך תעלת תקשורת חדשה (צינור גמיש). על איזה קוטר צינור אתה ממליצים?
צינור בעל קוטר פנימי של 12-13 מ"מ יספיק להשחלת מס' סיבים ביחד עם הקונקטורים.
רצוי להשתמש בצינור בעל מקדם חיכוך נמוך אשר יקל על עבודת ההשחלה.
רצוי לא להשתמש בצינור אקורדיון (שרשורי), אשר בגלל צורתו פחות אידאלי למשיכת סיבים וכבלי תקשורת
אני מחובר לסיב של סלקום/אנלימיטד. לאילו חברות נוספות אני יכול להתחבר?
במסגרת השוק הסיטונאי תוכלו להתחבר לחברות הבאות: סלקום, 019, עמית נט, 018, הוט.
אני מחובר לסיב של בזק. לאילו חברות נוספות אני יכול להתחבר?
נכון להיום, במסגרת השוק הסיטונאי תוכלו להתחבר לחברת סלקום כספק אינטרנט.
אני מחובר לסיב של אנלימיטד. לאילו חברות נוספות אני יכול להתחבר?
במסגרת השוק הסיטונאי תוכלו להתחבר לחברת פרטנר כספק אינטרנט.
כבר השחלתי סיב לתוך הדירה (ללא קונקטורים) - האם יש צורך לרתך את הסיב?
למעט חברת פרטנר אשר נוהגת לרתך את הסיב בבית המנוי . שאר החברות (סלקום/אנלימטד/ בזק) משתמשות בקונקטורים מהירים, כך שאין צורך
בהלחמה כלשהי. כמו כן, ברגע שהקונקטורים מורכבים משני קצוות הסיב הסיב וכבר נמצא ארון שירות זמין ופעיל, המתקין פשוט
מחבר את הסיב לארון השירות באמצעות מחבר המרה, ללא צורך בריתוכים מיותרים.
אני כבר המון זמן מתמודד עם אינטרנט גרוע עם פינג גבוה מהרגיל ומהירות העלאה נמוכה מאוד. אני כרגע בתשתית הוט וספק הוט נט ורציתי לדעת האם העלות התקנה של סיב באופן עצמאי גבוהה יותר בהשוואה להתקנה של אחת מחברות הפייבר והאם זה טכנית כ"כ מסובך לפרוס סיב?
- זה מאוד תלוי באורך הסיב הנדרש, אך המחיר הממוצע של סיב אופטי באורך 50-70 מטר הוא בסביבות 45 דולר. כמו כן יש לקחת בחשבון
נתונים נוספים, כגון האם הסיב הוא משוריין עם או ללא חיזוקים וכן איכותו.
- הפריסה עצמה אינה מורכבת ואפילו פשוטה. רוב הבעיות או מכושלים טכניים נובעים מבעיות של העדר תשתיות מסודרות, לכן מומלץ לבדוק
האם בדירה/בבית ישנן תעלות מסודרות עם מספיק מקום לצורך השחלת הסיב.
אני רוצה לרכוש סיב אופטי באורך מסויים, כיצד אוכל לחשב את כל ההפסדים בסיב?
עוצמת האור של הסיב נמדדת בדציבלים (dB) - בדומה לאופן שבו מודדים צליל. עוצמת האור בזמן שהוא עובר דרך הסיב.
מושגי יסוד:
Insertion Loss: מחושב על ידי השוואת הספק הכניסה של האות במקור להספק המוצא בקצה הרחוק.
Attenuation loss: הפחתת העוצמה של אות האור בעת שידורו. הנחתה נגרמת על ידי רכיבי מדיה פסיביים כגון כבלים, חיבורי כבלים ומחברים.
הערה: שניהם ניתנים לחישוב ע"י מכשיר מדידה אופטי ומקור אור (לייזר).
חישוב הנחתה של כבל/סיב אופטי (בלבד)
כבל (dB) = מקדם הנחתה מקסימלי של כבל (dB/km) × אורך (ק"מ)
חישוב הנחתה של רכיבים נוספים:
קונקטורים (dB) = מספר הקונקטורים × הפסד (dB)
מספר ריתוכים × הפסד (dB)
דוגמא לחישוב סה"כ הנחתה:
סיב באורך 1 ק"מ מסוג Single Mode עם 5 ריתוכים ו-2 קונקטורים בעל אורך גל של 1550nm
החישוב:
1) הנחתה בכבל: 1km x 0.4 dB/km
2) הנחתה בריתוכים: 0.1dB/km x 5
3) הנחתה בקונקטורים: 0.75dB x2
סה"כ הנחתה על הקו = הפסדים בכבל (סיב) + הפסדים בקונקטורים + הפסדים בריתוך
אפשרות חישוב נוספת לפי תקן:
לפי התקן יש לנו הנחתה של 1.0 dB לסיב באורך של 1 ק"מ עם 5 ריתוכים
אורך גל: 1550 nm
ההפסד בכבל (סיס): 1km x 1.0 dB/km יהיה ->> 1.0dB
- ניתן לקחת מהמפרט הטכני של הסיב והקונקטורים את נתוני ההפסדים.
- הפסדים מינימליים ליחידת אורך בק"מ גם ניתן למצוא בתקן: ANSI/TIA/EIA-568-C.3 and ISO/IEC 11801:2002.
- עוצמת סיגנל בסיבים אופטיים מחושבת ע"י יחידות dBm
- הפסדים בעוצמת הסיגנל מחושבים ביחידות dB
הפסדים נוספים על הקו:
1) בדומה לנגיעה בעדשה של מצלמה בידיים חשופות, עלולים להיווצר הפסדים נוספים כתוצאה מלכלוך בקצה הסיב.
היות וליבת הסיב עדינה וקטנה במיוחד (9 ננו מטר) כל גרגיר לכלוך/אבק יכול להשפיע על עוצמת האור.
2) חשוב לזכור שהסיב "רגיש לכיפופים" - רדיוס כיפוף קטן מהמותר יכול לגרוע מעוצמת האור.
איך אני יודע מה עוצמת אור תקינה לסיב אופטי?
זה מאוד תלוי בעוצמת מקור האור, איכות הסיב, קונקטורים, רדיוסים (כיפופים) של הסיב. במקרה שלנו, מדובר על ארון השירות/תקשורת ממנו אנו פורסים את הסיב לתוך הדירה. השיטה הכי טובה לענות על השאלה היא פשוט לבדוק את עוצמת אור ב-2 נקודות שונות באמצעות מכשיר מדידה. בארון השירות (מקור עוצמת האור) ואח"כ בקצה הסיב באמצעות מכשיר מדידה. כך נדע מה ההבדלים בין העוצמות לפני ואחרי פריסת הסיב ביחידת dBm.
פרטנר הציבו בבניין ארון תקשורת המחובר לאספקת חשמל. רציתי לדעת את עלות החשמל היומית של הארון
- דגם מתג: FOS-3110
- הספק מתג: 12 וואט
- שימוש רציף: 24 שעות
- עלות קוט"ש: 56.69 אגורות (נלקח מאתר חברת החשמל).
- חודש ממוצע: 30 יום.
P - הספק בוואט.
t - זמן (שעות).
E(kWh) = P(W) × t(hr) / 1000
קוט"ש ליום:
E(kWh) = 12x24 / 1000= 0.288kWh
עלות יומית:
Cost(Agurot) = E (kWh) × Cost (Agurot/kWh)
0.288kWh x 56.69 Agurot = 16.32 agurot
עלות חודשית: 30x16.32
סה"כ: 489.6 אגורות
(1 ש"ח = 100 אגורות)
עלות חודשית בש"ח: 489.6/100= 4.89 ש"ח
===========================================================================================
שרידות תשתיות בעת מלחמה: האם תשתיות הסיבים האופטיים תמשכנה לתפקד בצורה תקינה?
פרטנר - במקרה של הפסקת חשמל, ארונות התקשורת של פרטנר אינם מחוברים למקור מתח חלופי ולכן סביר ביותר שכל תשתיות פרטנר
תפסקנה לעבוד באופן מיידי.
בזק/סלקום/אנלימיטד - בהנחה שהמחשב, הראוטר וממיר הסיב יופעלו ע"י מקור כוח חלופי כגון יחידת אל פסק או גרנרטור, יכול להיות מצב שבו האינטרנט עדיין יתפקד לפרק זמן נתון, אך נכון להיום אין לנו מידע נוסף בנושא.
אני מתגורר בבניין יחסית חדש עם גנרטור למקרי חירום - מדוע ארון התקשורת של פרטנר אינו מחובר לגנרטור כגיבוי?
שאלה טובה וללא מענה
הורדת קבצים מהאינטרנט - כיצד אני יכול לנצל את מלוא או רוב רוחב הפס שלי?
אם ברצונך להוריד מספר קבצים במהירות מירבית, ההמלצה שלנו היא להשתמש במנהל הורדות נפוץ הנקרא בשם:
Internet Download Manager
האם אוכל לנצל את מלוא רוחב הפס מול שרתים בחו"ל?
ספקי האינטרנט והתשתיות מספקים רוחב פס על סמך מדיניות Best effort. בגלל מס' רב של פרמטרים, כגון:
איכות ספק אינטרנט, מרחק גיאוגרפי לשרת וגם ניתוב הקובעים את טיב החיבור, למעט לקוחות עסקיים ספק השירות אינו יכול
להתחייב לרוחב פס מסויים.
=============================================================================================
האם ניתן לראות הבדל משמעותי בביצועים בין חבילות האינטרנט השונות? 300Mbps, 600Mbps, 1000Mbps
ההבדל המשמעותי בין החבילות מגיע לביטוי בעיקר במהירות העלאה (Upload). מבחינת מהירות הורדה, נתון זה מאוד תלוי
בשרת אליו הלקוח מחובר וכן איכות ספק האינטרנט.
אז בכל זאת, לאיזה רוחב פס אני יכול לצפות בהורדות מול שרתים בחו"ל?
רוחב פס ממוצע: 300Mbps-700Mbps (הערה: תלוי נתוני השרת).
=============================================================================================
באילו סוגי אתרים/שרתים אוכל לנצל את מירב רוחב הפס?
- שרתי משחקים.
- שרתים פרטיים.
- שרתי טורנטים :טראקרים פרטיים עם מס' מועט של משתמשים.
מה הקוטר של סיב אופטי?
זה מאוד תלוי בסוג הסיב, אך קוטר סיב סטנדרטי כולל שרוול הוא 3 מ"מ.
האם בתעלה שבה מושחל כבל חשמל גם מותר להשחיל סיב אופטי?
מותר רק במקרה הבא שבו הסיב בנוי משרוול אשר אינו מתכתי. לסיבים משוריינים בצבע שחור יש בד"כ שרוול ממתכת אשר מקנה לסיב
גמישות וחוזק, ולכן במקרה זה לא היינו ממליצים להשחיל סיב מסוג זה לצד כבלי חשמל.
טכנולוגיית פריסה לפי שמות החברות
GPON (תשתית שיתופית) - בזק/אנלימיטד/סלקום.
P2P - פרטנר.
פרטנר טוענים שהסיב שלהם פרטי ובבזק וחברות אחרות טוענים אחרת - מה נכון?
תשתית GPON הנמצאת בשימוש ע"י חברת בזק וכן חברות אחרות היא אכן כהגדרתה תשתית שיתופית, כאשר רוחב פס נתון של 1 גיגה מוקצה לכמות מוגבלת של מנויים, קרי המשתמשים חולקים את אותו רוחב הפס. כמו כן, הסיב אשר מגיע לבית הלקוח/מנוי עובר סידרת פיצולים ע"י
מפצלים אופטיים פסיבים.
האם אני אמור להרגיש עומס כלשהו?
בתשתית GPON קיים מנגנון ניהול רוחב פס ועומסים המבטיח שכל הדיירים (מנויים) יקבלו רוחב פס נתון מבלי לפגוע באיכות החיבור
וחווית המשתמש.
בתשתית P2P של פרטנר.
הסיב אינו שיתופי מנקודת חיבור המתג עד לדירות המנויים. כל דייר בבניין מקבל סיב "פרטי" ללא פיצולים אופטיים נוספים "על הדרך".
איזו תשתית מאובטחת או פרטית יותר?
- תשתית GPON היא תשתית שיתופית, לכן מטעמי אבטחה יש צורך בביצוע אקטיבציה של ציוד קצה מול התשתית.
- תשתית P2P יותר מאובטחת, לכן אין צורך באיקטוב ציוד קצה מצד הלקוח.
אילו חברות מאפשרות שימוש בציוד קצה פרטי?
סלקום/אנלימיטד - כן (עם מתאם סיב מאוקטב).
בזק - כן (עם מתאם סיב מאוקטב).
פרטנר - תמיכה מלאה בציוד קצה פרטי, אין צורך באקטיבציה מול ספק השירות.
אילו סוגי ראוטרים כן מומלצים לחיבור פייבר?
רשימת המומלצים של אתר HT magazine:
HUAWEI WiFi AX3
HUAWEI WiFi AX3 Pro
Xiaomi AX6000
Xiaomi AX3600
Xiaomi Redmi AX3000
Xiaomi AX3000
Redmi Router AX5400
הערה: הראוטרים גם יכולים לתפקד כיחידות Mesh עצמאיות!
ברשותי מחשב נייד יחסית ישן ואני עדיין לא מצליח לקבל את מלא רוחב הפס, אז מה לעשות?
יש לבדוק את הדברים הבאים:
שלב א' - לבדוק שהראוטר תומך בתקנים הבאים:
Wi-Fi 6 (2.4 GHz and 5 GHz)
Wi-Fi 6E ( 6 GHz)
שלב ב' - לבדוק שכבלי הרשת המחוברים לראוטר הם מקטגוריית CAT6 / CAT7
שלב ג' - לבדוק את נתוני כרטיס הרשת ובלוטוס במחשב הנייד. במידה ומדובר על מחשב ממש ישן התומך בתדר 2.4GHz בלבד,
מומלץ ורצוי להחליף את כרטיס ה- Mini PCIe Module לדגם חדש יותר התומך בתקני WIFI6 החדשים יותר. המחיר הממוצע לכרטיס
הוא בסביבות 35 דולר וניתן להרכיבו ברוב המחשבים.
ראוטר של ספק אינטרנט לעומת ראוטר פרטי. מה עדיף? (יתרונות מול חסרונות)
ראוטר פרטי:
1) שליטה טובה יותר על רמת אבטחת מידע.
2) נוחות וגמישות - הרבה יותר פיצ'רים.
3) בד"כ עם חומרה חזקה יותר.
4) עדכוני תוכנה - ניתן לשדרג את ה- Firmware בתדירות גדולה יותר.
ראוטר של ספק אינטרנט:
1) בד"כ מוגבל מבחינת פיצ'רים.
2) בד"כ מגיע עם חומרה חלשה יותר.
3) בד"כ חלש יותר מבחינת תמיכה ועדכוני Software
4) ברגע שספק האינטרנט מכיר ותומך בציוד קצה, קל יותר לטפל בבעיות טכניות.
מס' נקודות תקשורת במעמד ההתקנה - מה המתקין מחויב להתקין?
ההתקנה של ספק השירות מבוצעות עד נקודת השקע הראשונה בלבד ) לכל שירות או קו קיימת נקודת שקע אחת בלבד(. כל תיול, התקנה או תחזוקה מעבר לנקודת השקע הראשונה או ברשת הלקוח) כולל חיבור ציוד, התקנת שלוחות, תיול, תיקון תקלות, חיבור בין נקודת השקע הראשונה
לציוד כלשהו יבוצע ע"י הלקוח.
מה זה רשת מאש ( Mesh Networking) ?
טופולוגיית רשת מקומית שבה צמתי התשתית מתחברים ישירות, דינמית ולא היררכית לכמה שיותר
צמתים אחרים ומשתפים פעולה זה עם זה כדי לנתב ביעילות עברת נתונים. במידה מאיזושהי סיבה אחת מיחידות המאש מתנתקת,
היחידה הבאה מתחברת ליחידת הקצה הפעילה הבאה.
האם כל חברות הפייבר מתקינות שקע תקשורת מסודר בבית הלקוח והאם זה באמת הכרחי?
- זה מאוד חשוב להתקין שקע תקשורת מסודר. במידה והסיב יוצא מתעלה דרך הקיר ללא הגנה כלשהי, ישנו סיכוי לא מבוטל שהסיב
עלול להינזק ואף להישבר. כנ"ל גם להתקנות של הסיב על קיר חיצוני, ללא תעלות תקשורת.
- חברות התקשורת אמורות להתקין שקע תקשורת מסודר על מנת לשמור ולהגן על הסיב. למעט חברות יוצאות דופן כגון סלקום ואנלימיטד, רוב החברות מתקינות שקע תקשורת מסודר בבית הלקוח.
מדוע בבדיקת מהירות של Speedtest by Ookla המהירות נמוכה יותר דרך דפדפן ומדוע מומלץ להשתמש באפליקציה ?
הסיבה לפער בבדיקות המהירות, טמונה בכך שהדפדפן מגביל פתיחת מס' גדול של חיבורים בו זמנית וכן צורך כמות יחסית גדולה של משאבי זכרון. בדפדפנים מודרניים (חדשים) יותר, קיימת מגבלה של פתיחת עד 17 חיבורים מקבילים מול מחשב מארח (שרת). לעומת זאת, בבדיקה דרך אפליקציה ייעודית למכשירים ניידים ניתן "לעקוף" את המגבלה המדוברת ולבדוק ניצול מלא של רוחב הפס.
- בחרתי ספק אינטרנט. כיצד אני בודק ניתוב לשרת?
באמצעות פקודת Traceroute
אז איך הכלי עובד?
Traceroute הוא כלי אבחון רשת המשמש למעקב בזמן אמת אחר המסלול שעוברת מנת מידע ברשת ממקור ליעד.הפקודה שולחת חבילת IP אל מכשיר היעד או הרשת ומתחילה לעקוב אחר דוחות שנשלחים בחזרה בצורה של תשובות מהתקנים מחוברים כמו נתבים ומתגים. הפקודה גם מציגה את ההשהיה (Latency) באלפיות שניות עבור כל שלב בנתיב.
במערכת הפעלה Windows:
1) עוברים למצב CMD ע"י לחיצה על המקשים הבאים: Windows key + R
2) באמצעות פקודת tracert ניתן לבדוק דומיינים / כתובות IP. לדוגמא: tracert google.com
כמו כן, גם ניתן להשתמש בכלים הבאים:
WinMTR
CountryTraceRoute
https://traceroute-online.com
https://geotraceroute.com
הערה: במערכת הפעלה לינוקס - הפקודה המקבילה ל-tracert נקראת traceroute
כמה חברות תשתיות פייבר פועלות בארץ , ומה לגבי חברות אחרות?
בישראל, פועלות 4 חברות תשתיות סיבים אופטיים. לגבי חברות נוספות ,מדובר על ספקיות אינטרנט העובדות בשיתוף
פעולה עם החברות הנ"ל במודל השוק הסיטונאי.
שמות החברות:
- פרטנר
- סלקום
- אנלימיטד
- בזק
מה ההבדל בין סוגי התשתיות - תשתית GPON מול P2P?
Gigabyte Passive Optical Network (GPON)
בשיטת פריסה זו, הסיב מגיע לנקודות גישה ומשם עד לבתי המנויים באמצעות מפצלי סיבים אופטיים (פאסיביים).
מוקצה רוחב פס נתון של 1 גיגה, בהתאם לכמות המנויים המוגדר ע"י חברת התקשורת וכמות המפצלים האופטיים, הלימיט הוא בד"כ
מקסימום 128 מנויים.
יתרונות:
עלויות פריסה נמוכות: ציוד קצה ניתן לשדרוג בקלות רבה לקצבים של עד 10Gbps ע" החלפת המתגים (10G-PON).
תשתית פסיבית: אין צורך בארון תקשורת (אין צורך במקור חשמל נוסף).
ניתנת לפרוס סיבים באורכים גדולים מאוד, ללא צורך באמצעי הגברה נוספים ועם הפסדים נמוכים על הקו.
חסרון: הרבה פיצולים של סיב על הדרך, לכן התשתית רגישה יותר לעומסים למרות שמצד הלקוח זה בד"כ לא מורגש.
טופולוגיית רשת - GPON מול P2P:
מקור מידע: https://bit.ly/3idjZtN -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
מנגנון הקצעת רוחב פס דינמי - (DBA) Dynamic Bandwidth Allocation
על מנת להשיג את השימוש המרבי ברוחב הפס, תשתיות פסיביות משתמשות באלגוריתם הקצאת רוחב פס דינמית (DBA) .
מפצל אופטי - מה זה בכלל?
מפצל הוא רכיב פסיבי שבוחר את האותות הנכנסים במונחים של תדר או אורך גל ומפצל או משלב אותם במספר קווים או סיבים אופטיים. בטכנולוגיית שידור אופטי, המפצל משמש כמפיץ אופטי המפיץ את האותות מרשת אופטית פסיבית (PON) לעד 32 או 64 סיבים אופטיים. בפועל, המפצל האופטי משמש ביחידות רשת אופטיות (ONU) באזור החיבור של רשתות הגישה.
דוגמא:
בתשתית שיתופית מסוג GPON התומכת ברוחב פס של 2.5 Gbit/s
הסיב מחולק ע"י מפצל אופטי בעל 32 יציאות.
כל מנוי יקבל רוחב פס של 78 Mbit/s (תיאורטיים).
הערה: הסיב יכול לעבור עשרות פיצולים עד לבית הלקוח (מנוי).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
תשתית GPON:
1- מתג אתרנט התומך בקצבי העברת מידע של עד 10Gbps ואף יותר מכך.
2- מתג ראשי של רשת GPON נקרא: Optical Line Terminal או בקיצור OLT. ה OLT נמצא בארון התקשורת הראשי בסמוך לחיבור האינטרנט ומספק את שרותי המיתוג לרשת האופטית.
3- מפצלים/ ארונות אופטיים- יכולים להיות עשרות מהם בנק' פיצול שונות. יחס הפיצול גם קובע את רוחב הפס שהלקוח מקבל.
4- ה-GPON ONU (יחידת רשת אופטית) או ONT ,ממוקמים בדרך כלל בבית הלקוח. במידה והנכם מחוברים לשירות של בזק פייבר,
גם ניתן להשתמש במתאם מודולרי המורכב מהממיר סיב (Media Converter ) ויחידה אופטית SFP.
5 - בית הלקוח.
בתמונה: יחידת ה- OLT מספקת שירות ל-4 לקוחות (מנויים). ===============================================================================================
מה צופן העתיד לתשתיות פסיביות כדוגמת GPON?
לפי תקן G.9804.3 (אושר בספטמבר 2021) תשתית פסיבית מסוג 50G-PON תוכל לספק מהירויות גבוהות במיוחד!!
1) חיבור אינטרנט סימטרי: 50Gbps (העלאה/ הורדה)
2) חיבור אינטרנט אסימטרי:
50 Gbps הורדה / 25 Gbps העלאה.
50 Gbps הורדה / 12.5 Gbps העלאה.
(Peer-to-peer (PTP
חסרונות:
- עלויות שדרוג ציוד קצה גבוהות.
- יש צורך במקור חשמל נוסף עבור הפעלת מתגים (Switch).
יתרונות:
- מאובטחת יותר (לא שיתופית).
- פחות רגישה לעומסים.
- אין שיתוף רוחב פס בין המנויים.
- שליטה טובה יותר בהקצאת רוחב פס למנויים.
מנגנון הקצעת רוחב פס - (DBA) Bandwidth Allocation
ניהול רוחב פס מתבצע ע"י מתגים מנוהלים, אשר באמצעותם ניתן להקצות רוחב פס מקסימלי לכל מנוי.
============================================================================================
כיצד אוכל לדעת אם הבית או העסק שלי קרובים לחיבור של סיב אופטי פעיל?
1) ניתן לבדוק זמינות תשתית לפי כתובת מגורים באתרי באינטרנט של חברות התקשורת, או לברר מול מחלקת מכירות.
2) בדיקה פיזית, הכי מומלצת. פשוט לבדוק האם הוצב ארון שירות פעיל של אחת מחברות התקשורת.
האם אני יכול לפרוס סיב באופן עצמאי והאם אהיה פטור מדמי ההתקנה?
כן, ברגע שיש סיב בתוך הדירה. לפי החוק, ספק שירות הפייבר לא אמור לחייב את הלקוח בדמי התקנה.
זה אפשרי ויישים. אבל יש לקחת בחשבון שבמידה והמרחק בין ארון השירות של ספק שירות הפייבר לבין הדירה גדול, ההתקנה עלולה להפוך
ליקרה ויותר מורכבת.
התקנה של סיב על הקיר החיצוני, ללא תעלות תקשורת (דירה ישנה). כיצד ניתן לסדר את הסיב בצורה אסתטית יותר?
- תעלות תקשורת: במקטעים ישרים בלבד! ניתן לרכוש תעלת 17X17 PVC באורך רצוי.
- ניתן לרכוש קליפסים לבנים לכבל עגול בקוטר 6 מילימטר המיועדים לחוטי טלפוניה. הקליפסים יהדקו את הסיב בצורה טובה יותר לקיר.
כמו כן, יש להשתמש בפטיש בזהירות רבה על מנת לא לשבור את הסיב.
האם יש טעם לפרוס סיב אופטי בין נק' התקשורת ברחבי הבית?
למרות שזה אפשרי ואפילו לא כ"כ יקר, אין טעם. כבל רשת מסוג CAT 6A מסוגל לתמוך בקצב תיאורטי של עד 10Gbps באורכים של עד 100 מ'.
ברוב הבתים/דירות המרחקים בין נק' התקשורת קצרים יותר מטווח ה- 100 מ'.
מדוע ציוד הקצה של הלקוח דורש אקטיבציה? (הערה: עבור תשתית GPON)
מכיוון שמדובר על תשתית שיתופית, הדבר נעשה מטעמי אבטחת מידע.
טכנאי ההתקנה הגיע לפרוס את סיב לדירה. באיזה סוג הוא אמור להשתמש להתקנה?
לצורך שימוש פנימי וחיצוני הוא אמור להשתמש בסיב מחוזק/משוריין הבנוי משרוול מתכת (מעטפת) המספק הגנה על הסיב.
הצבע של השרוול החיצוני של הסיב ->> שחור.
יתרונות: חוזק משופר, רדיוס כיפוף קטן (אידאלי ונוח מאוד לפריסה).
אני רוצה לקנות חוט משיכה (Stahlband) לצורך העברת סיב דרך תעלת תקשורת. על איזה סוג אתם ממליצים?
- בעל פני שטח חלקים.
- קוטר: 3-4 מ"מ.
- חומר: פיברגלס.
האם הראוטר הישן שלי מתאים לשימוש עם תשתית פייבר?
מומלץ לבדוק האם הראוטר עומד בדרישות הסף המינימליות הבאות:
- תמיכה בתקן WiFi6 (רצוי מאוד, אך לא חובה).
- מס' כניסות רשת מומלצות: 4 או יותר.
- כניסות רשת: תמיכה בקצבים של עד 1Gbps.
- תמיכה ברוחב פס מינימלי של 1200Mbps בתדר 5GHz.
אני רוצה לקנות ראוטר חדש, מה הסיפור של רוחב פס בערוץ 160 מגה-הרץ. האם אני צריך את זה?
רוחב הפס של ערוץ 160 מגה-הרץ הוצג כאחת מתכונות המפתח של תקן Wi-Fi 6 (802.11ax). בגלל זמינות ערוץ 160 מגה-הרץ, מכשירים אשר תומכים בתקן 802.11ax יכולים להשיג העברות נתונים של עד 1733 מגה-ביט לשנייה. יש לציין כי פיצ'ר זה כבר קיים בראטורים חדשים יותר. במידה ואתם מנויים לחבילת 2.5Gbps רצוי לבדוק שהראוטר אכן תומך בערוץ 160 מגה-הרץ כך שתוכלו לנצל את רוב רוחב הפס בחיבור אלחוטי. כמו כן , ערוץ 160 משפר את יציבות חיבור , לכן אידיאלי מאוד לשימוש ע"י גיימרים.
אני רוצה לרכוש ממיר מדיה / מתאם סיב (Media Converter). על איזה מותג אתם ממליצים ומה הדרישות?
- בעקרון כולם טובים ואמורים להתאים לתשתית בזק/פרטנר, כולל הלא ממותגים.
- מותגים מומלצים: TP-LINK , D-LINK
ממיר מדיה / מתאם סיב (נתונים סטנדרטים):
- בעל מינימום 2 פורטים: (כניסת רשת) Ethernet LAN RJ-45 + כלוב למודול אופטי (ג'יביק).
- קצב מרבי להעברת נתונים: 1000 מגה ביט/ שניה
- תמיכה ב-Auto-MDI/MDIX
אני רוצה להזמין מודם (GPON ONT) עבור תשתית סלקום מאליאקספרס. האם זה אפשרי?
נכון להיום זה לא אפשרי. מטעמי אבטחת מידע וכן שיקולים כלכליים, כל החברות מלבד פרטנר משתמשות בציוד הדורש אימות (אקטיבציה) מול
ציוד קצה של חברות הפייבר. האימות מתבצע ע"י כתובת ה- MAC והמס' הסידורי של ההתקן.
אני רוצה להזמין מודם (GPON ONT) עבור תשתית בזק מאליאקספרס. האם זה אפשרי?
ניתן לרכוש באופן פרטי את הדגם: ZTE F601 אשר מאושר לשימוש ע"י חברת בזק.
הערות:
- לאחר רכישת המוצר, יש לבקש מנציג חברת בזק לבצע אקטיבציה לצורך זיהוי ההתקן ע"י התשתית.
- התקן ה - ONT של חברת ZTE תומך בכל חבילות הפייבר, מלבד חבילת 2.5Gbps.
האם ניתן לרכוש ממיר מדיה / מתאם סיב בעל יותר מכניסה רשת אחת?
כן, ניתן למצוא דגם כזה באתר עלי אקספרס.
רשימת ציוד קצה (מצד הלקוח):
1 - מודם / יחידת ONT (מתאים לתשתיות סלקום/אנלימיטד/בזק).
2 - ממיר מדיה אופטי / מתאם סיב ( בעל כניסת רשת RJ45 מובנת + כלוב (כניסת SFP)
3 - מודול אופטי SFP (בהתאם למפרט, מתאים לתשתיות של חברת בזק ופרטנר).
4 - ממיר מדיה אופטי / מתאם סיב בעל שני כלובים (כניסות) +SFP תומך במהירות עד 10G (מתאים לתשתיות חברת בזק ופרטנר).
5 - מודול SFP RJ45: לשימוש עם ממיר מדיה אופטי / מתאם סיב בעל שני כלובים (כניסות) +SFP או עם ציוד קצה אחר כגון: נתבים/מתגים..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
פרסו סיב לדירה, אבל אין שקע מסודר. אז מה לעשות?
במידה וכבר קיים שקע תקשורת פנימי (קופסא): יש למדוד מרחק בין החורים של הברגים ולהזמין מכסה מתאים עם קונקטור מובנה
מסוג SC APC (ירוק).
במידה ואין נק' תקשורת: ניתן למצוא קופסאות תקשורת חיצוניות עם קונקטור מובנה מסוג SC APC (ירוק) בעלי אקספרס, המתחברות לקיר באמצעות זוג ברגים.
אני הולך לשכור דירה שלפי האתרים של החברות יש שם תשתית של סיבים.
השאלה שלי מהנחה שכרגע בדירה אין אינטרנט של החברה. מה באמת יידרש כדי שתהיה לי אופציה להתחבר באופן קווי לאינטרנט סיבים?
במידה ויש תשתית זמינה במקום מגוריך, מומלץ לבדוק האם כבר הותקן סיב בתוך הדירה. במידה ולא, יש לתאם התקנה מסודרת מול אחת מחברות הפייבר.
הסיב מנקודת התקשורת אל הממיר סיב/ראוטר קצר מידי. כיצד אני מאריך את הסיב?
עבור בזק/אנלימיטד/סלקום ניתן לרכוש את הפריטים הבאים:
- רכישת סיב מסוג LC/APC - LC/APC באורך רצוי (קונקטורים בצבע ירוק).
- רכישת SC/APC TO SC/APC Fiber Optic Adapter (בצבע ירוק).
עבור פרטנר ניתן לרכוש את הפריטים הבאים:
- רכישת סיב מסוג LC/UPC - LC/UPC באורך רצוי (קונקטורים בצבע כחול).
- רכישת LC/UPC TO LC/UPC Fiber Optic Adapter (בצבע כחול).
האם אמור להיות הבדל בחיבור לסיב של סלקום/אנלימיטד או בזק?
בעיקרון לא אמור להיות הבדלים מכיוון שהחברות משתמשות בציוד קצה זהה. ההבדלים בין 3 החברות עשויים לבוא לידי ביטוי
בפרמטרים הבאים:
1) רמת שירות לקוחות.
2) איכות ספק האינטרנט.
3) מחיר.
פרטנר: חיבור לראוטר פרטי (עבור חבילות עד 1Gbps) - איזה ציוד קצה נדרש?
- ממיר מדיה / מתאם סיב (Media Converter) עם כניסת RJ45 + כלוב ליחידת SFP התומכים בקצב מקסימלי של עד 1Gbps
- מודול אופטי SFP (ג'יביק) - מסופק ללא עלות, ע"י חברת פרטנר ( (הערה: מומלץ לבקש מראש לפני הזמנת התקנה).
עלויות: 5 ש"ח (תשלום חודשי) עבור Media Converter או רכישה עצמאית (לא דרך ספק שירות הפייבר).
בזק: חיבור לראוטר פרטי (עבור חבילות עד 2.5Gbps) - איזה ציוד קצה נדרש?
- ממיר מדיה / מתאם סיב: 10Gtek DUAL +SFP Media Converter
- מודול SFP to rj45 התומך בקצב מקסימלי של 2.5Gbps - (שם חנות בעלי אקספרס: NOVOC Store).
- מודול אופטי: GPON OLT SFP Transceiver
- כרטיס רשת 2.5Gbps
- למידע נוסף ולינקים: https://htmag.co.il/phpbb/viewtopic.php?f=62&t=367574
(קרדיט ל-itfan על הבדיקה והפידבק).
עלויות (הערכה):
136 ש"ח: ממיר מדיה (Media Converter)
167 ש"ח: מודול SFP to rj45
180 ש"ח (רכישה חד פעמית מחברת בזק) - GPON OLT SFP Transceiver
88 ש"ח - כרטיס רשת 2.5Gbps
סלקום/אנלימיטד: חיבור לראוטר פרטי (עבור חבילות עד 1Gbps) - איזה ציוד קצה נדרש?
- מודם/יחידת GPON ONT.
עלות: ללא עלות. מסופק ללקוח במודל השאלה ע"י חברת סלקום/אנלימיטד (הערה: מומלץ לבקש מראש לפני הזמנת התקנה).
פריסת סיבים אופטיים - איזה סוג סיב אני צריך לצורך פריסת סיב באופן עצמאי או ע"י קבלן מורשה?
- סוג הסיב: חד-אופֶן (singlemode).
- קוטר: 3 מ"מ
- לשימוש חיצוני: רצוי משוריין אך לא חובה (תלוי בתוואי הפריסה).
- לשימוש פנימי: ניתן להשתמש במחוזק באופן חלקי וגם בלא מחוזק.
אז איך מזהים סיב מחוזק?
-בד"כ בעל שרוול בצבע שחור.
- אמור להיות כתוב במפרט הטכני שיש לו שרוול הגנה עשוי ממתכת, או חיזוק מסוג אחר.
- סוגי סיבים לפי חברות פייבר (סוגי קונקטורים)
1) סלקום/אנלימטד: LC APC / LC APC (קונקטורים בצבע ירוק).
2) בזק: LC APC - SC APC (קונקטורים בצבע ירוק).
3) פטנר: LC UPC - LC UPC (קונקטורים בצבע כחול).
תמיכה בתקנים הבאים (בהתאם לתוואי הפריסה):
G.652 - רדיוס כיפוף 30 מ"מ ומעלה.
G.657.A1 - רדיוס כיפוף 10 מ"מ ומעלה.
G.657.A2/B2 - רדיוס כיפוף 7.5 מ"מ ומעלה.
G.657.B3 - רדיוס כיפוף 5 מ"מ ומעלה.
טיפים נוספים!
- איך יודעים אם הסיב מחוזק? רשום על הכבל " ARMORED CABLE".
- תקן G657A2 הוא אידאלי לשימוש ונוח לפריסה בפינות בעלות רדיוס קטן, לכן מתאים ביותר לשימוש חיצוני ופנימי.
ספק שירות הפייבר הציע לי התקנה ללא עלות, האם היא באמת בחינם?
- ברוב המקרים, התשובה היא לא!
- במידה והלקוח בוחר להתנתק מהשירות, ברוב המקרים יש קנס יציאה או תשלום סמלי המגלם את עלות ההתקנה.
- ליתר ביטחון, רצוי לברר נושא זה מול איש מכירות וכן לבדוק את חוזה השירות.
סוגי כבל רשת - איזה מהם מתאים ומומלץ להתקנה בבית חדש?
- המומלץ הוא כבל מסוג CAT6A המספק את האיזון הטוב ביותר בין גמישות ,רוחב פס ומחיר למטר.
- הכבל תומך בקצב תיאורטי של עד 10Gbps!
נכנסתי לבית חדש, יש לי בסלון/חדר מחשב ראוטר ובחדרים המרוחקים אין קליטה טובה. איך אני יכול לשפר את הקליטה?
מומלץ להשתמש באחת מהאפשרויות הבאות:
1) לחווט את הבית עם כבלי רשת מסוג: Cat 6 / Cat7
2) מומלץ לרכוש מס' יחידות Mesh / ראוטרים.
הערות:
- חיבור חוטי: ניתן לחבר את יחידות ה- Mesh דרך חיבור ה- WAN באמצעות כבלי רשת בנקודות תקשורת שונות.
- חיבור אלחוטי: ניתן לחבר את הראוטר ליחידות ה- Mesh באמצעות חיבור אלחוטי (WiFi), ללא צורך בחיבור חוטי באמצעות כבל רשת.
- בחיבור אלחוטי: מומלץ למקם את הראוטר במקום גבוה ככל שניתן ורצוי ללא מכשולים.
מדוע אני מקבל מהירות נמוכה בחיבור אלחוטי?
על מנת לענות על השאלה, מומלץ לבדוק את הדברים הבאים:
1) לבדוק מהירות בחיבור קווי (חוטי) עם כרטיס רשת התומך בקצבים של עד 1Gbps.
2) בדיקת כבלי רשת מתאימים - המומלצים לשימוש הם מסוג: CAT6, CAT7, CAT5E
3) מומלץ לבדוק האם הראוטר תומך ברוחב פס מינימלי של 1200Mbps בתדר 5GHz
4) לבדוק האם כניסות רשת תומכות בקצבים של עד 1Gbps ( כמובן רצוי יותר, אך לא חובה).
5) לצורך בדיקה מהימנה, יש לבדוק מהירות במרחק סביר מהראוטר. רצוי מרחק ממוצע של 1-2 מטר.
6) הגדרות נתב - רצוי לבדוק את ההגדרות של הרשת האלחוטית בתדר 2.4Ghz ותדר 5Ghz.
===========================================================================================
מדוע אני מקבל באתר Speedtest by Ookla מהירות גבוהה ביחס לאתרי בדיקות מהירות אחרים?
1) לא כל אתרי בדיקות המהירות עובדים באותה שיטה.
2) אתר Speedtest יודע לפתוח מס' מירבי של חיבורים על מנת לתת אומדן יחסית מדויק לגבי רוחב הפס מקסימלי (בתנאים אידיאלים).
3) חשוב לזכור!! אתר Speedtest by Ookla אינו אתר הורדות.
אתרי בדיקות מהימנים ומומלצים:
https://www.nperf.com - nPerf
https://www.speedtest.net - Speedtest by Ookla
https://testmy.net TestMy.net - Internet Speed Test
https://fast.com/ - Fast Internet Speed Test
אפשרויות חיבור לתשתיות פייבר:
2) פרטנר: ממיר מדיה / מתאם סיב + מודול אופטי (SFP) או ראוטר של ספק השירות.
3) בזק: ממיר מדיה / מתאם סיב (Media Converter) + מודול אופטי (GPON ONU module) או ראוטר של ספק השירות.
3) סלקום/ אנלימיטד: מודם בעל כניסת רשת מובנית GPON ONT (Optical network terminal) או ראוטר של ספק השירות.
(הערה: הראטורים של ספקי השירות ניתנים במודל דמי שכירות/השאלה).
סוגי פריסות - מה הן האפשרויות שלי?
זה מאוד תלוי במבנה של הבית, אך ניתן לחלק אותן ל-2 קטגוריות עיקריות:
בתים פרטיים :
- דרך תעלות תקשורת מתחת לפני הקרקע (עם תשתית מסודרת).
- דרך הגג.
בתים ישנים (ללא תשתית מסודרת):
- קדיחה והשחלת סיב דרך הקיר החיצוני של הבניין.
- קדיחה והשחלת סיב, בסמיכות לדלת הכניסה לדירה/בית.
הערה: גם בחלק מהבתים קיים פיר תקשורת הממוקם בתוך הדירה או מחוץ לדלת, המאפשר הצבת מתג/ ראוטר, ממנו ניתן לפרוס כבלי רשת לנק' שונות בתוך הדירה/בית.
יש לי מס' מחשבים והתקנים בבית כגון טלוויזיות חכמות, כיצד אני מחבר את כולם דרך הסיב?
- ע"י רכישת מתג (Switch) בעל מס' כניסות בהתאם לכמות המחשבים / ההתקנים.
- הכנת תשתית: פריסת כבלי רשת בין נקודות התקשורת ברחבי הבית.
- סוגי כבלי רשת מומלצים: CAT6, CAT6A, CAT7
החלטתי לרכוש מתג (Switch) - מה מומלץ. מנוהל או לא מנוהל?
עדיף ורצוי מנוהל! אומנם עולה יותר כסף מבחינת השקעה כספית, אך ההשקעה לטווח ארוך משתלמת.
המתג מאפשר חיבור של מספר התקנים לרשת LAN (רשת תקשורת מקומית). במתג מנוהל מבוסס תוכנה, יש למשתמש שליטה מלאה על הניהול
ההתקן, החל מניהול הנתונים המסיעים ברשת, פיצ'רים הקשורים לאבטחת מידע כגון: פיירול, ניטור כל ההתקנים המחוברים לרשת ב- Real Time ועוד.
מתאמי סיב, מה זמין ואילו סוגים מומלץ לרכוש ?
מתאם סיב מודולרי המורכב מהרכיבים הבאים:
1) ממיר מדיה / מתאם סיב (Media Converter) .
2) מודול אופטי Small form-factor pluggable (SFP).
עבור תשתיות: בזק, פרטנר
יתרונות: ניתן לשדרוג בקלות רבה יותר למהירויות גבוהות יותר ע"י החלפת אחד או שני מהרכיבים הבאים: מודול אופטי / ממיר סיב.
מודם/ יחידת GPON ONT - בנויה מיחידה אחת (מעגל משולב) בעלת כניסת רשת RJ45 וכניסה אופטית.
עבור תשתיות: בזק, סלקום, אנלימיטד.
יתרונות: קל ופשוט להתקנה
חסרונות:
- תמיכה בקצב מקסימלי של עד 1Gbps.
- היחידה אופטית מובנית ולא ניתנת לשליפה והתקנה בציוד קצה אחר, כגון ראטורים או מתגים
עם כניסה אופטית מסוג SFP.
הערה: ציוד קצה מאושר לשימוש ע"י בזק ניתן למצוא בקישור הבא: https://www.bezeq.co.il/media/PDF/gpon.pdf
הערה: האדמין / עורכי האתר מוזמנים לעדכן את הפוסט במידע נוסף, אם וכאשר יצוץ.
מה זה סיב אופטי?
סיב אופטי הוא סיב שקוף ודקיק (פחות מעובי של שיער אדם), הוא עשוי בדרך כלל מזכוכית, ומסוגל להעביר גל אור במהירות מקצה אחד לקצה אחר, למרחקים עצומים. לכן ניתן להעביר באמצעות הסיב האופטי כמויות עצומות של מידע ונתונים במהירויות שפעם רק חלמנו עליהן.
הסיב מורכב מליבה (core) ומעטפת (cladding) ששתיהן שקופות. מקדם השבירה של הליבה גבוה מעט מזה של המעטפת החיצונית ובכך יוצר מצב בו קרני האור "לכודות" בתוך הסיב ונעות לאורכו גם בפניות או בפיתולים. המעטפת מצופה בשכבת מגן דקה נוספת (jacket) עשויה מפלסטיק, שמטרתה להגן על המעטפת מפני שריטות ומכות (האור אינו מתקדם בתוך שכבה זו אלא רק בתוך שכבות הזכוכית הפנימיות). חוזק מכני מוקנה על ידי עטיפה בשכבת מגן נוספת (לרוב מקוולר) ששומרת על שלמות השכבות הפנימיות ומונעת כיפוף יתר.
(מקור: בזק & ויקיפידיה)
מה הם היתרונות של אינטרנט בתשתית סיבים אופטיים?
- יציבות חיבור.
- רוחב פס גדול.
- הפסדים קטנים על הקו (בעיקר למרחקים ארוכים).
- חסינות בפני הפרעות אלקטרומגנטיות.
- הסיב יכול לעבוד גם כאשר הוא נמצא בתוך סביבה מימית.
- דק יותר וקל משקל - סיב אופטי הוא דק יותר וניתן למשוך אותו לקטרים קטנים יותר מחוטי נחושת. הוא בגודל קטן יותר ומשקל קל יותר מכבל חוטי נחושת, ומציע התאמה טובה יותר למקומות שבהם החלל מהווה דאגה.
האם יש קרינה בסיבים אופטיים?
סיבים אופטיים אינם מהווים סיכון מבחינת קרינה אלקטרומגנטית. מכיוון שקרינה כזו אינה מתרחשת בהעברת סיבים אופטיים, אין גם עדות להשפעתה על בריאות האדם באמצעות סיבים אופטיים. כמו כן בפריסות בתשתית GPON (תשתית פסיבית) אין כמעט שימוש בציוד חשמלי כגון ארונות תקשורת, המהווים סיכון בריאותי כלשהו לבעלי הבניין/דירה.
האם נכון שהארון או הקופסה של הסיבים של סלקום לא צורך נקודת חשמל?
אכן. ארונות השירות של בזק/סלקום/אנלימיטד מבוססים על תשתית תקשורת פסיבית (GPON) ולכן לא מצריכים חיבור לנקודת חשמל.
תשתית סיבים אופטיים - בשביל מה אני צריך את זה?
מלבד העניין של הורדות מהירה של קבצים ויציבות תשתית בהשוואה לתשתיות נחושת מיושנות, תשתית סיבים אופטיים מאפשרת לנו
לקבל מגוון שירותי אינטרנט באיכות גבוהה יותר.
לדוגמא:
- שירותי סטרימינג.
- שירותי ענן.
- שירותי רפואה מרחוק.
- עבודה מרחוק - ללא ניתוקים, לאגים ובצורה חלקה יותר.
- שיחות ועידה: שיחות קוליות ושיחות וידאו באיכות גבוהה.
- צמצום פערים גיאוגרפיים בשירותי החינוך, הבריאות והתחבורה.
פריסת סיב. מה זה בכלל?
- כאשר הקבלן המבצע פורס סיב מהדירה/ בית הלקוח עד לארון שירות של ספק שירות הפייבר. לצורך כך, מומלץ ורצוי לבדוק האם ספק שירות הפייבר הציב ארונות שירות פעילים באזור מגוריכם.
תשתית סיבים בבית. מה זה בכלל?
בסה"כ מדובר על תעלות תקשורת אשר דרכם הקבלן משחיל את הסיב עד נקודת תקשורת רצויה בבית הלקוח.
אני כיום מחובר לסיב של פרטנר ואני מעוניין לעבור לתשתית בזק. אמרו לי שישתמשו בסיב קיים אשר כבר הושחל לתוך הדירה,
כך שלא אצטרך לשלם את עלות ההתקנה. אז מה הן בעצם האפשרויות שלי?
אפשרות 1:
להשתמש בסיב הקיים של פרטנר אשר כבר הושחל לתוך הדירה. רק יש לקחת בחשבון שהנכם מבטלים / מנתקים את עצמכם מהתשתית של
פרטנר לטובת חיבור לתשתית בזק!
אפשרות 2:
לשמור על הסיב הקיים של פרטנר ובנוסף להזמין פריסה/ התקנה מחברת בזק. במצב זה, תוכלו לשמר חיבור פיזי לשתי תשתיות סיבים נפרדות.
כמו כן, גם ישנם יתרונות לשימור שני חיבורים נפרדים, לדוגמא:
- אין צורך בהשחלות סיבים נוספות.
- גמישות: במקרה ולא תהיו מרוצים מאיכות השירות והחיבור תוכלו בקלות לעבור בין חברות וספקי אינטרנט שונים במסגרת השוק הסיטונאי.
- גיבוי: במקרה של בעיות טכניות ותקלות ממושכות ,תוכלו לעבור בין תשתיות בצורה קלה ופשוטה יותר.
- כאופציה, תוכלו לשמר 2 חיבורי אינטרנט פעילים, גם לפרטנר וגם לבזק.
יש לי סיב של הוט (אנלימיטד) ואני ממש רוצה לעבור לפרטנר. האם אני יכול להתחבר לפרטנר על גבי הסיב הסיב הקיים?
התשובה היא כן. כל חברות הפייבר משתמשות בסיבים בעלי נתונים טכניים זהים, המיועדים לפריסה מארון התקשורת/שירות עד לבית/דירת המנוי.
השוני בין הסיבים בא לידי ביטוי בסוגי הקונטורים המורכבים בקצוות הסיב וכמובן באיכות הסיב.
אז בכל זאת, איך זה עובד?
לדוגמא, לקוח המחובר לסיב של סלקום/אנלימיטד מעוניין לעבור לחברת בזק או פרטנר. הרי שתי החברות משתמשות בסיבים בעלי קונקטורים
שונים בקצוות הסיב. בזק משתמשת בסיב עם קונקטורים מסוג LC - APC וסלקום משתמשת בסיב עם קונקטורים מסוג SC-APC, הרי אין פה
אחידות בין סוגי הקטנקטורים, נכון?
אז בכל זאת, כיצד מתבצע החיבור הפיזי בעת מעבר בין חברות הפייבר השונות.
התשובה:
באמצעות מחברי המרה מסוג נקבה-נקבה, ניתן לבצע המרה בין סוגי הקונקטורים השונים. באמצעות מחבר, ניתן לחבר סיב נוסף ארוך יותר
ולהגיע לארון תקשורת מרוחק יותר. המחבר עצמו לא רק משתמש להמרה בין סוגי הקונקטורים, אלא גם משמש כסוג של מאריך סיב ולמעשה
פוטר את הטכנאי מהצורך בחיבור סיב נוסף ע"י הלחמה לסיב הקיים אשר כבר הושחל בתוך הדירה.
================================================================================================
האם כבל CAT5 רגיל מתאים עבור גלישה של 1G?
התשובה היא לא. כבל רשת בקטגוריית CAT5 תומך בקצבים של עד 100Mbps ולכן לא יתאים לחיבור 1Gbps
דרישת הסף:
כבל רשת מסוג Cat5e ומעלה.
אני קונה בשבוע הקרוב מחשב חדש ואני לא יודע איזה כרטיס רשת לקנות עבור חיבור לתשתית סיבים אופטיים?
מומלץ לרכוש כרטיס רשת התומך בקצבים של עד 1Gbps. ההמלצה האישית שלנו, היא לרכוש כרטיס 2.5Gbps. הפער כספי אינו ניכר,
לכן משתלם להשקיע עשרות שקלים נוספים ברכישת כרטיס התומך בחבילות מתקדמות יותר.
האם במעמד ההתקנה ,המתקין אמור לסדר את התשתית בבית שלי?
התשובה היא לא! זוהי אחריות בלעדית של הדייר, לדאוג שהתשתית תקינה ומוכנה להתקנה. כמו כן, מומלץ ורצוי לבדוק לפי ההתקנה שתעלות
התקשורת בבית תקינות ואינן סתומות.
הבנתי שישנם יש מס' סוגי מוקות, האם יש מוקה שתומכת בחיבור 2.5Gbps ?
כן. רק צריך לוודא כי הסוג המתאים הוא תומך בתקן MoCA 2.5 ובעל כניסת רשת מסוג 2.5GbE .
החלטתי לעבור מבזק לתשתית סלקום, כיצד מתבצע החיבור / המעבר במידה וכבר קיים סיב של חברה אחרת בתוך הדירה?
- אופציה 1: תלוי במרחק הסיב עד לארון השירות. ברוב המקרים טכנאי ההתקנה משאירים עודף סיב מסולסל. במעמד ההתקנה, הטכנאי
בד"כ חותך את הקונקטור הקיים בקצה הסיב ומחליף אותו לסוג אחר, דוגמא מסוג SC-APC ומחבר אותו לארון השירות.
- אופציה 2: במידה והסיב אינו מספיק ארוך ולא מגיע לארון השירות, ניתן להאריך אותו ע"י ריתוך לסיב אחר.
אני מחובר לסיב של סלקום. מדוע לפי אתרי בדיקה יש לי גם אפשרות להתחבר לאנלימיטד ?
בשנת 2018 חברת סלקום רכשה כ- 35% ממניות חברת אנלימיטד, לכן מבחינת הלקוחות מדובר על חברת בת של סלקום.
האם הוספת נקודת תקשורת לפריסת סיב כרוכה בעבודות הריסה ובניה מחדש?
חד משמעית התשובה היא לא. בהתאם למבנה הדירה/בית אין צורך בשבירת קירות למעט קדיחות וזאת במקרים יוצאי דופן בהם אין ברירה אלא לקדוח ולהעביר את הסיב מעבר לקיר לחדר סמוך. בבתים חדשים יותר, הסיב מושחל דרך תעלות תקשורת הבנויות מצינור תקשורת גמיש (בד"כ צינור מריכף) בעל רדיוסי כיפוף יחסית גדולים לכן פריסת הסיב בשיטה זו היא העדיפה והטובה ביותר. הגישה של המתקין, היא להמעיט בכיפוף הסיב ככל שניתן ,מכיון שכל כיפוף ברדיוס קטן עלול לגרוע מעוצמת האור ולגרום להפסדים מיותרים בפריסת הסיב.
האם השחלת סיב אופטי עבור בית חדש בתהליך בניה היא מיותרת?
לרוב כן, אבל היא כן אפשרית בהינתן התנאים הבאים:
1- כבר ידוע לכם היכן מה המיקום המשוער של ארון השירות.
2 - כנגזרת של מיקום ארון השירות, תוכלו לחשב מה אורך הסיב הדרוש.
הערה: רצוי ומומלץ לבדוק את כל הנ"ל ,אחרי שחברות הפייבר כבר פרסו תשתית בבניין.
אני מתכוון להשחיל סיב דרך תעלת תקשורת חדשה (צינור גמיש). על איזה קוטר צינור אתה ממליצים?
צינור בעל קוטר פנימי של 12-13 מ"מ יספיק להשחלת מס' סיבים ביחד עם הקונקטורים.
רצוי להשתמש בצינור בעל מקדם חיכוך נמוך אשר יקל על עבודת ההשחלה.
רצוי לא להשתמש בצינור אקורדיון (שרשורי), אשר בגלל צורתו פחות אידאלי למשיכת סיבים וכבלי תקשורת
אני מחובר לסיב של סלקום/אנלימיטד. לאילו חברות נוספות אני יכול להתחבר?
במסגרת השוק הסיטונאי תוכלו להתחבר לחברות הבאות: סלקום, 019, עמית נט, 018, הוט.
אני מחובר לסיב של בזק. לאילו חברות נוספות אני יכול להתחבר?
נכון להיום, במסגרת השוק הסיטונאי תוכלו להתחבר לחברת סלקום כספק אינטרנט.
אני מחובר לסיב של אנלימיטד. לאילו חברות נוספות אני יכול להתחבר?
במסגרת השוק הסיטונאי תוכלו להתחבר לחברת פרטנר כספק אינטרנט.
כבר השחלתי סיב לתוך הדירה (ללא קונקטורים) - האם יש צורך לרתך את הסיב?
למעט חברת פרטנר אשר נוהגת לרתך את הסיב בבית המנוי . שאר החברות (סלקום/אנלימטד/ בזק) משתמשות בקונקטורים מהירים, כך שאין צורך
בהלחמה כלשהי. כמו כן, ברגע שהקונקטורים מורכבים משני קצוות הסיב הסיב וכבר נמצא ארון שירות זמין ופעיל, המתקין פשוט
מחבר את הסיב לארון השירות באמצעות מחבר המרה, ללא צורך בריתוכים מיותרים.
אני כבר המון זמן מתמודד עם אינטרנט גרוע עם פינג גבוה מהרגיל ומהירות העלאה נמוכה מאוד. אני כרגע בתשתית הוט וספק הוט נט ורציתי לדעת האם העלות התקנה של סיב באופן עצמאי גבוהה יותר בהשוואה להתקנה של אחת מחברות הפייבר והאם זה טכנית כ"כ מסובך לפרוס סיב?
- זה מאוד תלוי באורך הסיב הנדרש, אך המחיר הממוצע של סיב אופטי באורך 50-70 מטר הוא בסביבות 45 דולר. כמו כן יש לקחת בחשבון
נתונים נוספים, כגון האם הסיב הוא משוריין עם או ללא חיזוקים וכן איכותו.
- הפריסה עצמה אינה מורכבת ואפילו פשוטה. רוב הבעיות או מכושלים טכניים נובעים מבעיות של העדר תשתיות מסודרות, לכן מומלץ לבדוק
האם בדירה/בבית ישנן תעלות מסודרות עם מספיק מקום לצורך השחלת הסיב.
אני רוצה לרכוש סיב אופטי באורך מסויים, כיצד אוכל לחשב את כל ההפסדים בסיב?
עוצמת האור של הסיב נמדדת בדציבלים (dB) - בדומה לאופן שבו מודדים צליל. עוצמת האור בזמן שהוא עובר דרך הסיב.
מושגי יסוד:
Insertion Loss: מחושב על ידי השוואת הספק הכניסה של האות במקור להספק המוצא בקצה הרחוק.
Attenuation loss: הפחתת העוצמה של אות האור בעת שידורו. הנחתה נגרמת על ידי רכיבי מדיה פסיביים כגון כבלים, חיבורי כבלים ומחברים.
הערה: שניהם ניתנים לחישוב ע"י מכשיר מדידה אופטי ומקור אור (לייזר).
חישוב הנחתה של כבל/סיב אופטי (בלבד)
כבל (dB) = מקדם הנחתה מקסימלי של כבל (dB/km) × אורך (ק"מ)
חישוב הנחתה של רכיבים נוספים:
קונקטורים (dB) = מספר הקונקטורים × הפסד (dB)
מספר ריתוכים × הפסד (dB)
דוגמא לחישוב סה"כ הנחתה:
סיב באורך 1 ק"מ מסוג Single Mode עם 5 ריתוכים ו-2 קונקטורים בעל אורך גל של 1550nm
החישוב:
1) הנחתה בכבל: 1km x 0.4 dB/km
2) הנחתה בריתוכים: 0.1dB/km x 5
3) הנחתה בקונקטורים: 0.75dB x2
סה"כ הנחתה על הקו = הפסדים בכבל (סיב) + הפסדים בקונקטורים + הפסדים בריתוך
אפשרות חישוב נוספת לפי תקן:
לפי התקן יש לנו הנחתה של 1.0 dB לסיב באורך של 1 ק"מ עם 5 ריתוכים
אורך גל: 1550 nm
ההפסד בכבל (סיס): 1km x 1.0 dB/km יהיה ->> 1.0dB
- ניתן לקחת מהמפרט הטכני של הסיב והקונקטורים את נתוני ההפסדים.
- הפסדים מינימליים ליחידת אורך בק"מ גם ניתן למצוא בתקן: ANSI/TIA/EIA-568-C.3 and ISO/IEC 11801:2002.
- עוצמת סיגנל בסיבים אופטיים מחושבת ע"י יחידות dBm
- הפסדים בעוצמת הסיגנל מחושבים ביחידות dB
הפסדים נוספים על הקו:
1) בדומה לנגיעה בעדשה של מצלמה בידיים חשופות, עלולים להיווצר הפסדים נוספים כתוצאה מלכלוך בקצה הסיב.
היות וליבת הסיב עדינה וקטנה במיוחד (9 ננו מטר) כל גרגיר לכלוך/אבק יכול להשפיע על עוצמת האור.
2) חשוב לזכור שהסיב "רגיש לכיפופים" - רדיוס כיפוף קטן מהמותר יכול לגרוע מעוצמת האור.
איך אני יודע מה עוצמת אור תקינה לסיב אופטי?
זה מאוד תלוי בעוצמת מקור האור, איכות הסיב, קונקטורים, רדיוסים (כיפופים) של הסיב. במקרה שלנו, מדובר על ארון השירות/תקשורת ממנו אנו פורסים את הסיב לתוך הדירה. השיטה הכי טובה לענות על השאלה היא פשוט לבדוק את עוצמת אור ב-2 נקודות שונות באמצעות מכשיר מדידה. בארון השירות (מקור עוצמת האור) ואח"כ בקצה הסיב באמצעות מכשיר מדידה. כך נדע מה ההבדלים בין העוצמות לפני ואחרי פריסת הסיב ביחידת dBm.
פרטנר הציבו בבניין ארון תקשורת המחובר לאספקת חשמל. רציתי לדעת את עלות החשמל היומית של הארון
- דגם מתג: FOS-3110
- הספק מתג: 12 וואט
- שימוש רציף: 24 שעות
- עלות קוט"ש: 56.69 אגורות (נלקח מאתר חברת החשמל).
- חודש ממוצע: 30 יום.
P - הספק בוואט.
t - זמן (שעות).
E(kWh) = P(W) × t(hr) / 1000
קוט"ש ליום:
E(kWh) = 12x24 / 1000= 0.288kWh
עלות יומית:
Cost(Agurot) = E (kWh) × Cost (Agurot/kWh)
0.288kWh x 56.69 Agurot = 16.32 agurot
עלות חודשית: 30x16.32
סה"כ: 489.6 אגורות
(1 ש"ח = 100 אגורות)
עלות חודשית בש"ח: 489.6/100= 4.89 ש"ח
שרידות תשתיות בעת מלחמה: האם תשתיות הסיבים האופטיים תמשכנה לתפקד בצורה תקינה?
פרטנר - במקרה של הפסקת חשמל, ארונות התקשורת של פרטנר אינם מחוברים למקור מתח חלופי ולכן סביר ביותר שכל תשתיות פרטנר
תפסקנה לעבוד באופן מיידי.
בזק/סלקום/אנלימיטד - בהנחה שהמחשב, הראוטר וממיר הסיב יופעלו ע"י מקור כוח חלופי כגון יחידת אל פסק או גרנרטור, יכול להיות מצב שבו האינטרנט עדיין יתפקד לפרק זמן נתון, אך נכון להיום אין לנו מידע נוסף בנושא.
אני מתגורר בבניין יחסית חדש עם גנרטור למקרי חירום - מדוע ארון התקשורת של פרטנר אינו מחובר לגנרטור כגיבוי?
שאלה טובה וללא מענה
הורדת קבצים מהאינטרנט - כיצד אני יכול לנצל את מלוא או רוב רוחב הפס שלי?
אם ברצונך להוריד מספר קבצים במהירות מירבית, ההמלצה שלנו היא להשתמש במנהל הורדות נפוץ הנקרא בשם:
Internet Download Manager
האם אוכל לנצל את מלוא רוחב הפס מול שרתים בחו"ל?
ספקי האינטרנט והתשתיות מספקים רוחב פס על סמך מדיניות Best effort. בגלל מס' רב של פרמטרים, כגון:
איכות ספק אינטרנט, מרחק גיאוגרפי לשרת וגם ניתוב הקובעים את טיב החיבור, למעט לקוחות עסקיים ספק השירות אינו יכול
להתחייב לרוחב פס מסויים.
האם ניתן לראות הבדל משמעותי בביצועים בין חבילות האינטרנט השונות? 300Mbps, 600Mbps, 1000Mbps
ההבדל המשמעותי בין החבילות מגיע לביטוי בעיקר במהירות העלאה (Upload). מבחינת מהירות הורדה, נתון זה מאוד תלוי
בשרת אליו הלקוח מחובר וכן איכות ספק האינטרנט.
אז בכל זאת, לאיזה רוחב פס אני יכול לצפות בהורדות מול שרתים בחו"ל?
רוחב פס ממוצע: 300Mbps-700Mbps (הערה: תלוי נתוני השרת).
באילו סוגי אתרים/שרתים אוכל לנצל את מירב רוחב הפס?
- שרתי משחקים.
- שרתים פרטיים.
- שרתי טורנטים :טראקרים פרטיים עם מס' מועט של משתמשים.
מה הקוטר של סיב אופטי?
זה מאוד תלוי בסוג הסיב, אך קוטר סיב סטנדרטי כולל שרוול הוא 3 מ"מ.
האם בתעלה שבה מושחל כבל חשמל גם מותר להשחיל סיב אופטי?
מותר רק במקרה הבא שבו הסיב בנוי משרוול אשר אינו מתכתי. לסיבים משוריינים בצבע שחור יש בד"כ שרוול ממתכת אשר מקנה לסיב
גמישות וחוזק, ולכן במקרה זה לא היינו ממליצים להשחיל סיב מסוג זה לצד כבלי חשמל.
טכנולוגיית פריסה לפי שמות החברות
GPON (תשתית שיתופית) - בזק/אנלימיטד/סלקום.
P2P - פרטנר.
פרטנר טוענים שהסיב שלהם פרטי ובבזק וחברות אחרות טוענים אחרת - מה נכון?
תשתית GPON הנמצאת בשימוש ע"י חברת בזק וכן חברות אחרות היא אכן כהגדרתה תשתית שיתופית, כאשר רוחב פס נתון של 1 גיגה מוקצה לכמות מוגבלת של מנויים, קרי המשתמשים חולקים את אותו רוחב הפס. כמו כן, הסיב אשר מגיע לבית הלקוח/מנוי עובר סידרת פיצולים ע"י
מפצלים אופטיים פסיבים.
האם אני אמור להרגיש עומס כלשהו?
בתשתית GPON קיים מנגנון ניהול רוחב פס ועומסים המבטיח שכל הדיירים (מנויים) יקבלו רוחב פס נתון מבלי לפגוע באיכות החיבור
וחווית המשתמש.
בתשתית P2P של פרטנר.
הסיב אינו שיתופי מנקודת חיבור המתג עד לדירות המנויים. כל דייר בבניין מקבל סיב "פרטי" ללא פיצולים אופטיים נוספים "על הדרך".
איזו תשתית מאובטחת או פרטית יותר?
- תשתית GPON היא תשתית שיתופית, לכן מטעמי אבטחה יש צורך בביצוע אקטיבציה של ציוד קצה מול התשתית.
- תשתית P2P יותר מאובטחת, לכן אין צורך באיקטוב ציוד קצה מצד הלקוח.
אילו חברות מאפשרות שימוש בציוד קצה פרטי?
סלקום/אנלימיטד - כן (עם מתאם סיב מאוקטב).
בזק - כן (עם מתאם סיב מאוקטב).
פרטנר - תמיכה מלאה בציוד קצה פרטי, אין צורך באקטיבציה מול ספק השירות.
אילו סוגי ראוטרים כן מומלצים לחיבור פייבר?
רשימת המומלצים של אתר HT magazine:
HUAWEI WiFi AX3
HUAWEI WiFi AX3 Pro
Xiaomi AX6000
Xiaomi AX3600
Xiaomi Redmi AX3000
Xiaomi AX3000
Redmi Router AX5400
הערה: הראוטרים גם יכולים לתפקד כיחידות Mesh עצמאיות!
ברשותי מחשב נייד יחסית ישן ואני עדיין לא מצליח לקבל את מלא רוחב הפס, אז מה לעשות?
יש לבדוק את הדברים הבאים:
שלב א' - לבדוק שהראוטר תומך בתקנים הבאים:
Wi-Fi 6 (2.4 GHz and 5 GHz)
Wi-Fi 6E ( 6 GHz)
שלב ב' - לבדוק שכבלי הרשת המחוברים לראוטר הם מקטגוריית CAT6 / CAT7
שלב ג' - לבדוק את נתוני כרטיס הרשת ובלוטוס במחשב הנייד. במידה ומדובר על מחשב ממש ישן התומך בתדר 2.4GHz בלבד,
מומלץ ורצוי להחליף את כרטיס ה- Mini PCIe Module לדגם חדש יותר התומך בתקני WIFI6 החדשים יותר. המחיר הממוצע לכרטיס
הוא בסביבות 35 דולר וניתן להרכיבו ברוב המחשבים.
ראוטר של ספק אינטרנט לעומת ראוטר פרטי. מה עדיף? (יתרונות מול חסרונות)
ראוטר פרטי:
1) שליטה טובה יותר על רמת אבטחת מידע.
2) נוחות וגמישות - הרבה יותר פיצ'רים.
3) בד"כ עם חומרה חזקה יותר.
4) עדכוני תוכנה - ניתן לשדרג את ה- Firmware בתדירות גדולה יותר.
ראוטר של ספק אינטרנט:
1) בד"כ מוגבל מבחינת פיצ'רים.
2) בד"כ מגיע עם חומרה חלשה יותר.
3) בד"כ חלש יותר מבחינת תמיכה ועדכוני Software
4) ברגע שספק האינטרנט מכיר ותומך בציוד קצה, קל יותר לטפל בבעיות טכניות.
מס' נקודות תקשורת במעמד ההתקנה - מה המתקין מחויב להתקין?
ההתקנה של ספק השירות מבוצעות עד נקודת השקע הראשונה בלבד ) לכל שירות או קו קיימת נקודת שקע אחת בלבד(. כל תיול, התקנה או תחזוקה מעבר לנקודת השקע הראשונה או ברשת הלקוח) כולל חיבור ציוד, התקנת שלוחות, תיול, תיקון תקלות, חיבור בין נקודת השקע הראשונה
לציוד כלשהו יבוצע ע"י הלקוח.
מה זה רשת מאש ( Mesh Networking) ?
טופולוגיית רשת מקומית שבה צמתי התשתית מתחברים ישירות, דינמית ולא היררכית לכמה שיותר
צמתים אחרים ומשתפים פעולה זה עם זה כדי לנתב ביעילות עברת נתונים. במידה מאיזושהי סיבה אחת מיחידות המאש מתנתקת,
היחידה הבאה מתחברת ליחידת הקצה הפעילה הבאה.
האם כל חברות הפייבר מתקינות שקע תקשורת מסודר בבית הלקוח והאם זה באמת הכרחי?
- זה מאוד חשוב להתקין שקע תקשורת מסודר. במידה והסיב יוצא מתעלה דרך הקיר ללא הגנה כלשהי, ישנו סיכוי לא מבוטל שהסיב
עלול להינזק ואף להישבר. כנ"ל גם להתקנות של הסיב על קיר חיצוני, ללא תעלות תקשורת.
- חברות התקשורת אמורות להתקין שקע תקשורת מסודר על מנת לשמור ולהגן על הסיב. למעט חברות יוצאות דופן כגון סלקום ואנלימיטד, רוב החברות מתקינות שקע תקשורת מסודר בבית הלקוח.
מדוע בבדיקת מהירות של Speedtest by Ookla המהירות נמוכה יותר דרך דפדפן ומדוע מומלץ להשתמש באפליקציה ?
הסיבה לפער בבדיקות המהירות, טמונה בכך שהדפדפן מגביל פתיחת מס' גדול של חיבורים בו זמנית וכן צורך כמות יחסית גדולה של משאבי זכרון. בדפדפנים מודרניים (חדשים) יותר, קיימת מגבלה של פתיחת עד 17 חיבורים מקבילים מול מחשב מארח (שרת). לעומת זאת, בבדיקה דרך אפליקציה ייעודית למכשירים ניידים ניתן "לעקוף" את המגבלה המדוברת ולבדוק ניצול מלא של רוחב הפס.
- בחרתי ספק אינטרנט. כיצד אני בודק ניתוב לשרת?
באמצעות פקודת Traceroute
אז איך הכלי עובד?
Traceroute הוא כלי אבחון רשת המשמש למעקב בזמן אמת אחר המסלול שעוברת מנת מידע ברשת ממקור ליעד.הפקודה שולחת חבילת IP אל מכשיר היעד או הרשת ומתחילה לעקוב אחר דוחות שנשלחים בחזרה בצורה של תשובות מהתקנים מחוברים כמו נתבים ומתגים. הפקודה גם מציגה את ההשהיה (Latency) באלפיות שניות עבור כל שלב בנתיב.
במערכת הפעלה Windows:
1) עוברים למצב CMD ע"י לחיצה על המקשים הבאים: Windows key + R
2) באמצעות פקודת tracert ניתן לבדוק דומיינים / כתובות IP. לדוגמא: tracert google.com
כמו כן, גם ניתן להשתמש בכלים הבאים:
WinMTR
CountryTraceRoute
https://traceroute-online.com
https://geotraceroute.com
הערה: במערכת הפעלה לינוקס - הפקודה המקבילה ל-tracert נקראת traceroute
כמה חברות תשתיות פייבר פועלות בארץ , ומה לגבי חברות אחרות?
בישראל, פועלות 4 חברות תשתיות סיבים אופטיים. לגבי חברות נוספות ,מדובר על ספקיות אינטרנט העובדות בשיתוף
פעולה עם החברות הנ"ל במודל השוק הסיטונאי.
שמות החברות:
- פרטנר
- סלקום
- אנלימיטד
- בזק
מה ההבדל בין סוגי התשתיות - תשתית GPON מול P2P?
Gigabyte Passive Optical Network (GPON)
בשיטת פריסה זו, הסיב מגיע לנקודות גישה ומשם עד לבתי המנויים באמצעות מפצלי סיבים אופטיים (פאסיביים).
מוקצה רוחב פס נתון של 1 גיגה, בהתאם לכמות המנויים המוגדר ע"י חברת התקשורת וכמות המפצלים האופטיים, הלימיט הוא בד"כ
מקסימום 128 מנויים.
יתרונות:
עלויות פריסה נמוכות: ציוד קצה ניתן לשדרוג בקלות רבה לקצבים של עד 10Gbps ע" החלפת המתגים (10G-PON).
תשתית פסיבית: אין צורך בארון תקשורת (אין צורך במקור חשמל נוסף).
ניתנת לפרוס סיבים באורכים גדולים מאוד, ללא צורך באמצעי הגברה נוספים ועם הפסדים נמוכים על הקו.
חסרון: הרבה פיצולים של סיב על הדרך, לכן התשתית רגישה יותר לעומסים למרות שמצד הלקוח זה בד"כ לא מורגש.
טופולוגיית רשת - GPON מול P2P:
מקור מידע: https://bit.ly/3idjZtN -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
מנגנון הקצעת רוחב פס דינמי - (DBA) Dynamic Bandwidth Allocation
על מנת להשיג את השימוש המרבי ברוחב הפס, תשתיות פסיביות משתמשות באלגוריתם הקצאת רוחב פס דינמית (DBA) .
מפצל אופטי - מה זה בכלל?
מפצל הוא רכיב פסיבי שבוחר את האותות הנכנסים במונחים של תדר או אורך גל ומפצל או משלב אותם במספר קווים או סיבים אופטיים. בטכנולוגיית שידור אופטי, המפצל משמש כמפיץ אופטי המפיץ את האותות מרשת אופטית פסיבית (PON) לעד 32 או 64 סיבים אופטיים. בפועל, המפצל האופטי משמש ביחידות רשת אופטיות (ONU) באזור החיבור של רשתות הגישה.
דוגמא:
בתשתית שיתופית מסוג GPON התומכת ברוחב פס של 2.5 Gbit/s
הסיב מחולק ע"י מפצל אופטי בעל 32 יציאות.
כל מנוי יקבל רוחב פס של 78 Mbit/s (תיאורטיים).
הערה: הסיב יכול לעבור עשרות פיצולים עד לבית הלקוח (מנוי).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
תשתית GPON:
1- מתג אתרנט התומך בקצבי העברת מידע של עד 10Gbps ואף יותר מכך.
2- מתג ראשי של רשת GPON נקרא: Optical Line Terminal או בקיצור OLT. ה OLT נמצא בארון התקשורת הראשי בסמוך לחיבור האינטרנט ומספק את שרותי המיתוג לרשת האופטית.
3- מפצלים/ ארונות אופטיים- יכולים להיות עשרות מהם בנק' פיצול שונות. יחס הפיצול גם קובע את רוחב הפס שהלקוח מקבל.
4- ה-GPON ONU (יחידת רשת אופטית) או ONT ,ממוקמים בדרך כלל בבית הלקוח. במידה והנכם מחוברים לשירות של בזק פייבר,
גם ניתן להשתמש במתאם מודולרי המורכב מהממיר סיב (Media Converter ) ויחידה אופטית SFP.
5 - בית הלקוח.
בתמונה: יחידת ה- OLT מספקת שירות ל-4 לקוחות (מנויים). ===============================================================================================
מה צופן העתיד לתשתיות פסיביות כדוגמת GPON?
לפי תקן G.9804.3 (אושר בספטמבר 2021) תשתית פסיבית מסוג 50G-PON תוכל לספק מהירויות גבוהות במיוחד!!
1) חיבור אינטרנט סימטרי: 50Gbps (העלאה/ הורדה)
2) חיבור אינטרנט אסימטרי:
50 Gbps הורדה / 25 Gbps העלאה.
50 Gbps הורדה / 12.5 Gbps העלאה.
(Peer-to-peer (PTP
חסרונות:
- עלויות שדרוג ציוד קצה גבוהות.
- יש צורך במקור חשמל נוסף עבור הפעלת מתגים (Switch).
יתרונות:
- מאובטחת יותר (לא שיתופית).
- פחות רגישה לעומסים.
- אין שיתוף רוחב פס בין המנויים.
- שליטה טובה יותר בהקצאת רוחב פס למנויים.
מנגנון הקצעת רוחב פס - (DBA) Bandwidth Allocation
ניהול רוחב פס מתבצע ע"י מתגים מנוהלים, אשר באמצעותם ניתן להקצות רוחב פס מקסימלי לכל מנוי.
============================================================================================
כיצד אוכל לדעת אם הבית או העסק שלי קרובים לחיבור של סיב אופטי פעיל?
1) ניתן לבדוק זמינות תשתית לפי כתובת מגורים באתרי באינטרנט של חברות התקשורת, או לברר מול מחלקת מכירות.
2) בדיקה פיזית, הכי מומלצת. פשוט לבדוק האם הוצב ארון שירות פעיל של אחת מחברות התקשורת.
האם אני יכול לפרוס סיב באופן עצמאי והאם אהיה פטור מדמי ההתקנה?
כן, ברגע שיש סיב בתוך הדירה. לפי החוק, ספק שירות הפייבר לא אמור לחייב את הלקוח בדמי התקנה.
זה אפשרי ויישים. אבל יש לקחת בחשבון שבמידה והמרחק בין ארון השירות של ספק שירות הפייבר לבין הדירה גדול, ההתקנה עלולה להפוך
ליקרה ויותר מורכבת.
התקנה של סיב על הקיר החיצוני, ללא תעלות תקשורת (דירה ישנה). כיצד ניתן לסדר את הסיב בצורה אסתטית יותר?
- תעלות תקשורת: במקטעים ישרים בלבד! ניתן לרכוש תעלת 17X17 PVC באורך רצוי.
- ניתן לרכוש קליפסים לבנים לכבל עגול בקוטר 6 מילימטר המיועדים לחוטי טלפוניה. הקליפסים יהדקו את הסיב בצורה טובה יותר לקיר.
כמו כן, יש להשתמש בפטיש בזהירות רבה על מנת לא לשבור את הסיב.
האם יש טעם לפרוס סיב אופטי בין נק' התקשורת ברחבי הבית?
למרות שזה אפשרי ואפילו לא כ"כ יקר, אין טעם. כבל רשת מסוג CAT 6A מסוגל לתמוך בקצב תיאורטי של עד 10Gbps באורכים של עד 100 מ'.
ברוב הבתים/דירות המרחקים בין נק' התקשורת קצרים יותר מטווח ה- 100 מ'.
מדוע ציוד הקצה של הלקוח דורש אקטיבציה? (הערה: עבור תשתית GPON)
מכיוון שמדובר על תשתית שיתופית, הדבר נעשה מטעמי אבטחת מידע.
טכנאי ההתקנה הגיע לפרוס את סיב לדירה. באיזה סוג הוא אמור להשתמש להתקנה?
לצורך שימוש פנימי וחיצוני הוא אמור להשתמש בסיב מחוזק/משוריין הבנוי משרוול מתכת (מעטפת) המספק הגנה על הסיב.
הצבע של השרוול החיצוני של הסיב ->> שחור.
יתרונות: חוזק משופר, רדיוס כיפוף קטן (אידאלי ונוח מאוד לפריסה).
אני רוצה לקנות חוט משיכה (Stahlband) לצורך העברת סיב דרך תעלת תקשורת. על איזה סוג אתם ממליצים?
- בעל פני שטח חלקים.
- קוטר: 3-4 מ"מ.
- חומר: פיברגלס.
האם הראוטר הישן שלי מתאים לשימוש עם תשתית פייבר?
מומלץ לבדוק האם הראוטר עומד בדרישות הסף המינימליות הבאות:
- תמיכה בתקן WiFi6 (רצוי מאוד, אך לא חובה).
- מס' כניסות רשת מומלצות: 4 או יותר.
- כניסות רשת: תמיכה בקצבים של עד 1Gbps.
- תמיכה ברוחב פס מינימלי של 1200Mbps בתדר 5GHz.
אני רוצה לקנות ראוטר חדש, מה הסיפור של רוחב פס בערוץ 160 מגה-הרץ. האם אני צריך את זה?
רוחב הפס של ערוץ 160 מגה-הרץ הוצג כאחת מתכונות המפתח של תקן Wi-Fi 6 (802.11ax). בגלל זמינות ערוץ 160 מגה-הרץ, מכשירים אשר תומכים בתקן 802.11ax יכולים להשיג העברות נתונים של עד 1733 מגה-ביט לשנייה. יש לציין כי פיצ'ר זה כבר קיים בראטורים חדשים יותר. במידה ואתם מנויים לחבילת 2.5Gbps רצוי לבדוק שהראוטר אכן תומך בערוץ 160 מגה-הרץ כך שתוכלו לנצל את רוב רוחב הפס בחיבור אלחוטי. כמו כן , ערוץ 160 משפר את יציבות חיבור , לכן אידיאלי מאוד לשימוש ע"י גיימרים.
אני רוצה לרכוש ממיר מדיה / מתאם סיב (Media Converter). על איזה מותג אתם ממליצים ומה הדרישות?
- בעקרון כולם טובים ואמורים להתאים לתשתית בזק/פרטנר, כולל הלא ממותגים.
- מותגים מומלצים: TP-LINK , D-LINK
ממיר מדיה / מתאם סיב (נתונים סטנדרטים):
- בעל מינימום 2 פורטים: (כניסת רשת) Ethernet LAN RJ-45 + כלוב למודול אופטי (ג'יביק).
- קצב מרבי להעברת נתונים: 1000 מגה ביט/ שניה
- תמיכה ב-Auto-MDI/MDIX
אני רוצה להזמין מודם (GPON ONT) עבור תשתית סלקום מאליאקספרס. האם זה אפשרי?
נכון להיום זה לא אפשרי. מטעמי אבטחת מידע וכן שיקולים כלכליים, כל החברות מלבד פרטנר משתמשות בציוד הדורש אימות (אקטיבציה) מול
ציוד קצה של חברות הפייבר. האימות מתבצע ע"י כתובת ה- MAC והמס' הסידורי של ההתקן.
אני רוצה להזמין מודם (GPON ONT) עבור תשתית בזק מאליאקספרס. האם זה אפשרי?
ניתן לרכוש באופן פרטי את הדגם: ZTE F601 אשר מאושר לשימוש ע"י חברת בזק.
הערות:
- לאחר רכישת המוצר, יש לבקש מנציג חברת בזק לבצע אקטיבציה לצורך זיהוי ההתקן ע"י התשתית.
- התקן ה - ONT של חברת ZTE תומך בכל חבילות הפייבר, מלבד חבילת 2.5Gbps.
האם ניתן לרכוש ממיר מדיה / מתאם סיב בעל יותר מכניסה רשת אחת?
כן, ניתן למצוא דגם כזה באתר עלי אקספרס.
רשימת ציוד קצה (מצד הלקוח):
1 - מודם / יחידת ONT (מתאים לתשתיות סלקום/אנלימיטד/בזק).
2 - ממיר מדיה אופטי / מתאם סיב ( בעל כניסת רשת RJ45 מובנת + כלוב (כניסת SFP)
3 - מודול אופטי SFP (בהתאם למפרט, מתאים לתשתיות של חברת בזק ופרטנר).
4 - ממיר מדיה אופטי / מתאם סיב בעל שני כלובים (כניסות) +SFP תומך במהירות עד 10G (מתאים לתשתיות חברת בזק ופרטנר).
5 - מודול SFP RJ45: לשימוש עם ממיר מדיה אופטי / מתאם סיב בעל שני כלובים (כניסות) +SFP או עם ציוד קצה אחר כגון: נתבים/מתגים..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
פרסו סיב לדירה, אבל אין שקע מסודר. אז מה לעשות?
במידה וכבר קיים שקע תקשורת פנימי (קופסא): יש למדוד מרחק בין החורים של הברגים ולהזמין מכסה מתאים עם קונקטור מובנה
מסוג SC APC (ירוק).
במידה ואין נק' תקשורת: ניתן למצוא קופסאות תקשורת חיצוניות עם קונקטור מובנה מסוג SC APC (ירוק) בעלי אקספרס, המתחברות לקיר באמצעות זוג ברגים.
אני הולך לשכור דירה שלפי האתרים של החברות יש שם תשתית של סיבים.
השאלה שלי מהנחה שכרגע בדירה אין אינטרנט של החברה. מה באמת יידרש כדי שתהיה לי אופציה להתחבר באופן קווי לאינטרנט סיבים?
במידה ויש תשתית זמינה במקום מגוריך, מומלץ לבדוק האם כבר הותקן סיב בתוך הדירה. במידה ולא, יש לתאם התקנה מסודרת מול אחת מחברות הפייבר.
הסיב מנקודת התקשורת אל הממיר סיב/ראוטר קצר מידי. כיצד אני מאריך את הסיב?
עבור בזק/אנלימיטד/סלקום ניתן לרכוש את הפריטים הבאים:
- רכישת סיב מסוג LC/APC - LC/APC באורך רצוי (קונקטורים בצבע ירוק).
- רכישת SC/APC TO SC/APC Fiber Optic Adapter (בצבע ירוק).
עבור פרטנר ניתן לרכוש את הפריטים הבאים:
- רכישת סיב מסוג LC/UPC - LC/UPC באורך רצוי (קונקטורים בצבע כחול).
- רכישת LC/UPC TO LC/UPC Fiber Optic Adapter (בצבע כחול).
האם אמור להיות הבדל בחיבור לסיב של סלקום/אנלימיטד או בזק?
בעיקרון לא אמור להיות הבדלים מכיוון שהחברות משתמשות בציוד קצה זהה. ההבדלים בין 3 החברות עשויים לבוא לידי ביטוי
בפרמטרים הבאים:
1) רמת שירות לקוחות.
2) איכות ספק האינטרנט.
3) מחיר.
פרטנר: חיבור לראוטר פרטי (עבור חבילות עד 1Gbps) - איזה ציוד קצה נדרש?
- ממיר מדיה / מתאם סיב (Media Converter) עם כניסת RJ45 + כלוב ליחידת SFP התומכים בקצב מקסימלי של עד 1Gbps
- מודול אופטי SFP (ג'יביק) - מסופק ללא עלות, ע"י חברת פרטנר ( (הערה: מומלץ לבקש מראש לפני הזמנת התקנה).
עלויות: 5 ש"ח (תשלום חודשי) עבור Media Converter או רכישה עצמאית (לא דרך ספק שירות הפייבר).
בזק: חיבור לראוטר פרטי (עבור חבילות עד 2.5Gbps) - איזה ציוד קצה נדרש?
- ממיר מדיה / מתאם סיב: 10Gtek DUAL +SFP Media Converter
- מודול SFP to rj45 התומך בקצב מקסימלי של 2.5Gbps - (שם חנות בעלי אקספרס: NOVOC Store).
- מודול אופטי: GPON OLT SFP Transceiver
- כרטיס רשת 2.5Gbps
- למידע נוסף ולינקים: https://htmag.co.il/phpbb/viewtopic.php?f=62&t=367574
(קרדיט ל-itfan על הבדיקה והפידבק).
עלויות (הערכה):
136 ש"ח: ממיר מדיה (Media Converter)
167 ש"ח: מודול SFP to rj45
180 ש"ח (רכישה חד פעמית מחברת בזק) - GPON OLT SFP Transceiver
88 ש"ח - כרטיס רשת 2.5Gbps
סלקום/אנלימיטד: חיבור לראוטר פרטי (עבור חבילות עד 1Gbps) - איזה ציוד קצה נדרש?
- מודם/יחידת GPON ONT.
עלות: ללא עלות. מסופק ללקוח במודל השאלה ע"י חברת סלקום/אנלימיטד (הערה: מומלץ לבקש מראש לפני הזמנת התקנה).
פריסת סיבים אופטיים - איזה סוג סיב אני צריך לצורך פריסת סיב באופן עצמאי או ע"י קבלן מורשה?
- סוג הסיב: חד-אופֶן (singlemode).
- קוטר: 3 מ"מ
- לשימוש חיצוני: רצוי משוריין אך לא חובה (תלוי בתוואי הפריסה).
- לשימוש פנימי: ניתן להשתמש במחוזק באופן חלקי וגם בלא מחוזק.
אז איך מזהים סיב מחוזק?
-בד"כ בעל שרוול בצבע שחור.
- אמור להיות כתוב במפרט הטכני שיש לו שרוול הגנה עשוי ממתכת, או חיזוק מסוג אחר.
- סוגי סיבים לפי חברות פייבר (סוגי קונקטורים)
1) סלקום/אנלימטד: LC APC / LC APC (קונקטורים בצבע ירוק).
2) בזק: LC APC - SC APC (קונקטורים בצבע ירוק).
3) פטנר: LC UPC - LC UPC (קונקטורים בצבע כחול).
תמיכה בתקנים הבאים (בהתאם לתוואי הפריסה):
G.652 - רדיוס כיפוף 30 מ"מ ומעלה.
G.657.A1 - רדיוס כיפוף 10 מ"מ ומעלה.
G.657.A2/B2 - רדיוס כיפוף 7.5 מ"מ ומעלה.
G.657.B3 - רדיוס כיפוף 5 מ"מ ומעלה.
טיפים נוספים!
- איך יודעים אם הסיב מחוזק? רשום על הכבל " ARMORED CABLE".
- תקן G657A2 הוא אידאלי לשימוש ונוח לפריסה בפינות בעלות רדיוס קטן, לכן מתאים ביותר לשימוש חיצוני ופנימי.
ספק שירות הפייבר הציע לי התקנה ללא עלות, האם היא באמת בחינם?
- ברוב המקרים, התשובה היא לא!
- במידה והלקוח בוחר להתנתק מהשירות, ברוב המקרים יש קנס יציאה או תשלום סמלי המגלם את עלות ההתקנה.
- ליתר ביטחון, רצוי לברר נושא זה מול איש מכירות וכן לבדוק את חוזה השירות.
סוגי כבל רשת - איזה מהם מתאים ומומלץ להתקנה בבית חדש?
- המומלץ הוא כבל מסוג CAT6A המספק את האיזון הטוב ביותר בין גמישות ,רוחב פס ומחיר למטר.
- הכבל תומך בקצב תיאורטי של עד 10Gbps!
נכנסתי לבית חדש, יש לי בסלון/חדר מחשב ראוטר ובחדרים המרוחקים אין קליטה טובה. איך אני יכול לשפר את הקליטה?
מומלץ להשתמש באחת מהאפשרויות הבאות:
1) לחווט את הבית עם כבלי רשת מסוג: Cat 6 / Cat7
2) מומלץ לרכוש מס' יחידות Mesh / ראוטרים.
הערות:
- חיבור חוטי: ניתן לחבר את יחידות ה- Mesh דרך חיבור ה- WAN באמצעות כבלי רשת בנקודות תקשורת שונות.
- חיבור אלחוטי: ניתן לחבר את הראוטר ליחידות ה- Mesh באמצעות חיבור אלחוטי (WiFi), ללא צורך בחיבור חוטי באמצעות כבל רשת.
- בחיבור אלחוטי: מומלץ למקם את הראוטר במקום גבוה ככל שניתן ורצוי ללא מכשולים.
מדוע אני מקבל מהירות נמוכה בחיבור אלחוטי?
על מנת לענות על השאלה, מומלץ לבדוק את הדברים הבאים:
1) לבדוק מהירות בחיבור קווי (חוטי) עם כרטיס רשת התומך בקצבים של עד 1Gbps.
2) בדיקת כבלי רשת מתאימים - המומלצים לשימוש הם מסוג: CAT6, CAT7, CAT5E
3) מומלץ לבדוק האם הראוטר תומך ברוחב פס מינימלי של 1200Mbps בתדר 5GHz
4) לבדוק האם כניסות רשת תומכות בקצבים של עד 1Gbps ( כמובן רצוי יותר, אך לא חובה).
5) לצורך בדיקה מהימנה, יש לבדוק מהירות במרחק סביר מהראוטר. רצוי מרחק ממוצע של 1-2 מטר.
6) הגדרות נתב - רצוי לבדוק את ההגדרות של הרשת האלחוטית בתדר 2.4Ghz ותדר 5Ghz.
מדוע אני מקבל באתר Speedtest by Ookla מהירות גבוהה ביחס לאתרי בדיקות מהירות אחרים?
1) לא כל אתרי בדיקות המהירות עובדים באותה שיטה.
2) אתר Speedtest יודע לפתוח מס' מירבי של חיבורים על מנת לתת אומדן יחסית מדויק לגבי רוחב הפס מקסימלי (בתנאים אידיאלים).
3) חשוב לזכור!! אתר Speedtest by Ookla אינו אתר הורדות.
אתרי בדיקות מהימנים ומומלצים:
https://www.nperf.com - nPerf
https://www.speedtest.net - Speedtest by Ookla
https://testmy.net TestMy.net - Internet Speed Test
https://fast.com/ - Fast Internet Speed Test
אפשרויות חיבור לתשתיות פייבר:
2) פרטנר: ממיר מדיה / מתאם סיב + מודול אופטי (SFP) או ראוטר של ספק השירות.
3) בזק: ממיר מדיה / מתאם סיב (Media Converter) + מודול אופטי (GPON ONU module) או ראוטר של ספק השירות.
3) סלקום/ אנלימיטד: מודם בעל כניסת רשת מובנית GPON ONT (Optical network terminal) או ראוטר של ספק השירות.
(הערה: הראטורים של ספקי השירות ניתנים במודל דמי שכירות/השאלה).
סוגי פריסות - מה הן האפשרויות שלי?
זה מאוד תלוי במבנה של הבית, אך ניתן לחלק אותן ל-2 קטגוריות עיקריות:
בתים פרטיים :
- דרך תעלות תקשורת מתחת לפני הקרקע (עם תשתית מסודרת).
- דרך הגג.
בתים ישנים (ללא תשתית מסודרת):
- קדיחה והשחלת סיב דרך הקיר החיצוני של הבניין.
- קדיחה והשחלת סיב, בסמיכות לדלת הכניסה לדירה/בית.
הערה: גם בחלק מהבתים קיים פיר תקשורת הממוקם בתוך הדירה או מחוץ לדלת, המאפשר הצבת מתג/ ראוטר, ממנו ניתן לפרוס כבלי רשת לנק' שונות בתוך הדירה/בית.
יש לי מס' מחשבים והתקנים בבית כגון טלוויזיות חכמות, כיצד אני מחבר את כולם דרך הסיב?
- ע"י רכישת מתג (Switch) בעל מס' כניסות בהתאם לכמות המחשבים / ההתקנים.
- הכנת תשתית: פריסת כבלי רשת בין נקודות התקשורת ברחבי הבית.
- סוגי כבלי רשת מומלצים: CAT6, CAT6A, CAT7
החלטתי לרכוש מתג (Switch) - מה מומלץ. מנוהל או לא מנוהל?
עדיף ורצוי מנוהל! אומנם עולה יותר כסף מבחינת השקעה כספית, אך ההשקעה לטווח ארוך משתלמת.
המתג מאפשר חיבור של מספר התקנים לרשת LAN (רשת תקשורת מקומית). במתג מנוהל מבוסס תוכנה, יש למשתמש שליטה מלאה על הניהול
ההתקן, החל מניהול הנתונים המסיעים ברשת, פיצ'רים הקשורים לאבטחת מידע כגון: פיירול, ניטור כל ההתקנים המחוברים לרשת ב- Real Time ועוד.
מתאמי סיב, מה זמין ואילו סוגים מומלץ לרכוש ?
מתאם סיב מודולרי המורכב מהרכיבים הבאים:
1) ממיר מדיה / מתאם סיב (Media Converter) .
2) מודול אופטי Small form-factor pluggable (SFP).
עבור תשתיות: בזק, פרטנר
יתרונות: ניתן לשדרוג בקלות רבה יותר למהירויות גבוהות יותר ע"י החלפת אחד או שני מהרכיבים הבאים: מודול אופטי / ממיר סיב.
מודם/ יחידת GPON ONT - בנויה מיחידה אחת (מעגל משולב) בעלת כניסת רשת RJ45 וכניסה אופטית.
עבור תשתיות: בזק, סלקום, אנלימיטד.
יתרונות: קל ופשוט להתקנה
חסרונות:
- תמיכה בקצב מקסימלי של עד 1Gbps.
- היחידה אופטית מובנית ולא ניתנת לשליפה והתקנה בציוד קצה אחר, כגון ראטורים או מתגים
עם כניסה אופטית מסוג SFP.
הערה: ציוד קצה מאושר לשימוש ע"י בזק ניתן למצוא בקישור הבא: https://www.bezeq.co.il/media/PDF/gpon.pdf
נערך לאחרונה על ידי tzah ב 16/04/2022 23:59, נערך 252 פעמים בסך הכל.
Re: אינטרנט פייבר - (QA) שאלות ותשובות [מתעדכן]
חשוב לחדד גם את השאלה .. "אם יש לי ראוטר XXX , הסיבים לא יעבדו!?" - והתשובה: לראוטר לא משנה איזה תשתית יש לך, מה שחשוב שזה הממיר סיב , ויש הבדל בין 'לא לעבוד' לבין 'יעבוד, אבל לא תקבל מהירות אינטנרנט שאתה מצפה בקווי\אלחוטי"
כרגע SFP תומך בסיב של בזק עדיף לא לקנות מבחוץ, בעיקר כי המחיר זהה או יקר יותר, אז עדיף לקנות בבזק סטור....
מסלקום ניתן לקבל ONT Bridge ללא עלות, הם עושים קצת בעיות כי הם יעדיפו שתשכיר נתב, אבל אם תתעקש תקבל בסוף.
"
אני רוצה לקנות מתאם סיב (Media Converter).
"
לדעתי יש בהודעה המקורית בלבול במושגים.
מתאם סיב הוא SFP, מעין התקן שמאפשר לחבר את הסיב לקופסה שיש בה "כלוב SFP".
ממיר מדיה, הוא קופסה שיש בה (לפחות) שני פורטים -
פורט אחד שאליו נכנס אותו SFP, ופורט שני הוא חיבור רשת רגיל. קוראים לזה ממיר מדיה כי זה ממיר ממדיה אופטית למדית נחושת. מאות אור לאות חשמל.
"
פורט אחד שאליו נכנס אותו SFP, ופורט שני הוא חיבור רשת רגיל. קוראים לזה ממיר מדיה כי זה ממיר ממדיה אופטית למדית נחושת. מאות אור לאות חשמל.
תוקן. תודה05/03/2022 14:55nir11 כתב: "
"
פורט אחד שאליו נכנס אותו SFP, ופורט שני הוא חיבור רשת רגיל. קוראים לזה ממיר מדיה כי זה ממיר ממדיה אופטית למדית נחושת. מאות אור לאות חשמל....
אם למשל יש לך "פיר" תקשורת קטן בתוך הקיר. ממש בכניסה לדירה ואין לך פיזית מקום להכניס ראוטר, אז ניתן לחבר ישירות ממיר סיב עם 4 כניסות...
רשת אשר ישמש Switch ומשם אתה יכול להשחיל כבלי רשת לשאר החדרים בדירה.
היום החלפתי את המיני ג'ביק של בזק בBRIDGE של ZTE שהגיע היום מסין,
תהליך האקטיבציה הלך יחסית מהר דרך שירות הלקוחות של בזק (הייתי צריך טכנאי בכיר יותר כי הנציגה הראשונה שענתה לי לא הבינה למה אני מחליף אם האינטרנט עובד),
למרות שהזמנתי BRIDGE עם החיבור ירוק קיבלתי 2 עם החיבור הכחול, הקטע המוזר שגם עם המצב הזה החיבור עובד יפה אבל ליתר ביטחון הזמנתי כבל באורך מטר לכל BRIDGE עם חיבור SC APC בצד אחר וחיבור SC UPC בצד השני,
המיני ג'ביק הוחזר היום אל בזק.
קניתי שני יחידות של ZTE F601 שיהיה ספייר כי אני לא יודע עד כמה יחזיק מעמד, בינתיים יש לי גם ממיר מדיה ספייר שעדיין באחריות לשנה וקצת בערך מתוך 3 שנים כרגע ללא שימוש,
מהירות האינטרנט לא השתנתה אחרי ההחלפה מקבל 930 מגה הורדה ו100 מגה העלאה,,
מחוברים לרשת: 17 מודולים של SONOFF שפזורים בכל הבית (תאורה, מזגנים ודוד עם מגען 2P),NAS, TENDA MW6,
מחובר לסוללות גיבוי של בזק שפרוסים בבית: ראוטר, המתאם של ZTE שהגיע היום, NAS, כל נקודות הWIFI, שני מתגים לא מנוהלים גיגביט,
כל מה שבארון התקשורת מחובר אל ספק כח של HP שנותן 2 ערוצים שכל אחד 16 אמפר (סביר להניח שיעבוד כל החיים),
כל הארון ממוקם במחסן במדף גבוה.

תהליך האקטיבציה הלך יחסית מהר דרך שירות הלקוחות של בזק (הייתי צריך טכנאי בכיר יותר כי הנציגה הראשונה שענתה לי לא הבינה למה אני מחליף אם האינטרנט עובד),
למרות שהזמנתי BRIDGE עם החיבור ירוק קיבלתי 2 עם החיבור הכחול, הקטע המוזר שגם עם המצב הזה החיבור עובד יפה אבל ליתר ביטחון הזמנתי כבל באורך מטר לכל BRIDGE עם חיבור SC APC בצד אחר וחיבור SC UPC בצד השני,
קניתי שני יחידות של ZTE F601 שיהיה ספייר כי אני לא יודע עד כמה יחזיק מעמד, בינתיים יש לי גם ממיר מדיה ספייר שעדיין באחריות לשנה וקצת בערך מתוך 3 שנים כרגע ללא שימוש,
מחוברים לרשת: 17 מודולים של SONOFF שפזורים בכל הבית (תאורה, מזגנים ודוד עם מגען 2P),NAS, TENDA MW6,
מחובר לסוללות גיבוי של בזק שפרוסים בבית: ראוטר, המתאם של ZTE שהגיע היום, NAS, כל נקודות הWIFI, שני מתגים לא מנוהלים גיגביט,
כל מה שבארון התקשורת מחובר אל ספק כח של HP שנותן 2 ערוצים שכל אחד 16 אמפר (סביר להניח שיעבוד כל החיים),

יפה מאוד. אני גם הזמנתי ,אבל יחידה אחת. גם יש לי ממיר סיב (GPON UNO) נוסף של אנלימיטד במלאי.05/04/2022 22:36shay_g כתב: היום החלפתי את המיני ג'ביק של בזק בBRIDGE של ZTE שהגיע היום מסין,
...
גם יש לי ממירי סיב (Media Converters)
כל עוד איך לך תכנון לעבור לחבילת 2.5Gbps ,חסכת לעצמך 130 ש"ח.
נערך לאחרונה על ידי tzah ב 06/04/2022 9:56, נערך פעם 1 בסך הכל.
לא חושב שיהיה לי צורך ביותר מהירות ממה שיש אצלי עכשיו בשנים הקרובות, אוליי להוסיף עוד 10 שקל למבצע הקיים ולקבל 250 מגה העלאה אבל זה גם בגדר של "אוליי",06/04/2022 9:35tzah כתב: יפה מאוד. אני גם הזמנתי ,אבל יחידה אחת. גם יש לי ממיר סיב (GPON UNO) נוספת של אנלימיטד במלאי.
גם יש לי ממירי סיב (Media Converters) נוספים במלאי
כל עוד איך לך תכנון לעבור לחבילת 2.5Gbps ,חסכת לעצמך 130 ש"ח....
אוליי נמכור את הממיר מדיה ו/או הzte הנוסף למי שמעוניין.
- עשיתי את אותה שטות. בטעות הזמנתי LC-UPC מבלי לבדוק את סוג כניסה. יש לך סיב ספייר למכירה (חיפאי) ?06/04/2022 9:53shay_g כתב: לא חושב שיהיה לי צורך ביותר מהירות ממה שיש אצלי עכשיו בשנים הקרובות, אוליי להוסיף עוד 10 שקל למבצע הקיים ולקבל 250 מגה העלאה אבל זה גם בגדר של "אוליי",
אוליי נמכור את הממיר מדיה ו/או הzte הנוסף למי שמעוניין....
חבילת 1 גיגה היא הסטנדרט לשנים הבאות. גם חבילה של 600Mbps מספיק טובה.
אז התקשרת למוקד ומה הם ביקשו לצורך ביצוע אקטיביציה. כתובת MAC?