תצורת רמקולים

אודיו בקולנוע-ביתי ופורמטים רב-ערוציים - רסיברים, מגברי כח-רב ערוציים, פרוססורי-אודיו וכו'
sufgi פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3742
נתן תודות: 255 פעמים
קיבל תודות: 218 פעמים

שרשור שלא נקרא #1 

תקופה ארוכה (מאוד) שלא יצא לי להתעסק בתחום של הקולנוע הביתי, ולא בדיוק התעדכנתי בחידושים.
בתקופה זו התעסקתי ושידרגתי את תחום הסטריאו ואנלוג.
רק לדוגמה, אני עדיין עם רסיבר פיוניר lx87.
נראה שהגיע הזמן קצת להתקדם :)
עד היום הכרתי רמקולים בתצורה של 5.1, 7.1 וגם מצב של 2 סאבים (זה נקרא 5.2, 7.2 ?)
מבדיקה מהירה של רסיברים אני רואה תצורות של 7.1.4, 9.1.6 ועוד.
מה זה אומר ?
בכמה רמקולים מדובר ?
באיזה מיקום ?

GalZohar
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 820
נתן תודות: 170 פעמים
קיבל תודות: 121 פעמים

שרשור שלא נקרא #2 

תסתכל באתר של dolby, יש שם הכל...
https://www.dolby.com/about/support/gui ... up-guides/

המספר האחרון זה רמקולים על התקרה.

אם אני מבין נכון מעל 7.1 קיים רק בפורמטים של object based כלומר dts-x ו-atmos, אבל לא סגור על זה 100%.

2 סאבים לפעמים רושמים בתור .2 במקום .1 אבל בפועל הפורמט הוא .1 ולא יודע כמה סאבים יש לך, כל הסאבים מקבלים את ערוץ ה-LFE פלוס מה שהעיבוד של הרסיבר מחליט לשלוח אלהים (שזה כבר לא קשור לפורמט המתנגן אלא לניהול באס של הרסיבר). בגלל זה לא תמצא תוכן של 7.2 או 7.4 כי זה לא באמת 2 או 4 ערוצים אלא ריבוי סאבים שבא לעזור להשמיע את הבאס בחלל בצורה יותר שווה בכל התדרים בכל המיקומים.

sufgi פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שרשור שלא נקרא #3 

מבין שהסיפרה האחרונה היא של רמקולים צמודי תקרה.
בפועל למישהו תשתית לדבר כזה או שזה רק בחדרי קולנוע ייעודיים ?
או שבד"כ משתמשים ברמקולים שטוחים אלחוטיים למטרה זו ? (יש דבר כזה? )

טלHD
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 13885
נתן תודות: 944 פעמים
קיבל תודות: 1091 פעמים

שרשור שלא נקרא #4 

21/03/2022 13:16  
sufgi כתב:
מבין שהסיפרה האחרונה היא של רמקולים צמודי תקרה.
בפועל למישהו תשתית לדבר כזה או שזה רק בחדרי קולנוע ייעודיים ?
או שבד"כ משתמשים ברמקולים שטוחים אלחוטיים למטרה זו ? (יש דבר כזה? )
...
בתקרות או הנמכות גבס בהחלט נהוג להכין תשתית לרמקולים שקועים בתקרה.
בתקרות שלא מגבס...אפשר להתקין רמקולים צמודים/ שטוחים. יש בהחלט דבר כזה.

sufgi פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שרשור שלא נקרא #5 

21/03/2022 13:40  
טלHD כתב:
בתקרות שלא מגבס...אפשר להתקין רמקולים צמודים/ שטוחים. יש בהחלט דבר כזה.
...
אפשר דוגמה/ות לרמקולים כאלה ? אלחוטיים ?
האלחוטיים ברמקולים שטוחים צמודי התקרה (אם יש) הם ברמה מספקת ?

istarmini
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K
תגובות: 16671
נתן תודות: 973 פעמים
קיבל תודות: 2092 פעמים

שרשור שלא נקרא #6 

לא מדובר באלחוטיים כי נדרשת הגברה .
יש לקף רמקולים שטוחים אבל צריך חיווט

בור_ועם_הספר
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 252
נתן תודות: 42 פעמים
קיבל תודות: 55 פעמים

שרשור שלא נקרא #7 

21/03/2022 13:08  
GalZohar כתב:
2 סאבים לפעמים רושמים בתור .2 במקום .1 אבל בפועל הפורמט הוא .1 ולא יודע כמה סאבים יש לך, כל הסאבים מקבלים את ערוץ ה-LFE פלוס מה שהעיבוד של הרסיבר מחליט לשלוח אלהים (שזה כבר לא קשור לפורמט המתנגן אלא לניהול באס של הרסיבר). בגלל זה לא תמצא תוכן של 7.2 או 7.4 כי זה לא באמת 2 או 4 ערוצים אלא ריבוי סאבים שבא לעזור להשמיע את הבאס בחלל בצורה יותר שווה בכל התדרים בכל המיקומים.
...
יש רסיברים שאצלם יציאות הסאב עצמאיות. כלומר הרסיבר יכול לכייל כל אחד מהסאבים באופן שונה.

Amir64
גורו
גורו
תגובות: 9458
נתן תודות: 160 פעמים
קיבל תודות: 1577 פעמים

שרשור שלא נקרא #8 

21/03/2022 14:52  
בור_ועם_הספר כתב:
יש רסיברים שאצלם יציאות הסאב עצמאיות. כלומר הרסיבר יכול לכייל כל אחד מהסאבים באופן שונה.
...
לא דובר על הכיול.
התוכן שיקבלו הסאבים הוא אותו תוכן.

בור_ועם_הספר
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 252
נתן תודות: 42 פעמים
קיבל תודות: 55 פעמים

שרשור שלא נקרא #9 

21/03/2022 14:58  
Amir64 כתב:
לא דובר על הכיול.
התוכן שיקבלו הסאבים הוא אותו תוכן.
...
אם יש כיול שונה לכל אחד מן הסאבים, אז גם התוכן שונה.

המקור LFE בסרט הוא יחיד, הרסיבר משכפל אותו לכל אחד מהסאבים ומבצע את התיקונים של הכיול לכל אחד בנפרד. לזה אני מתכוון שהתוכן שונה.

עופרפולק
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 6378
נתן תודות: 21 פעמים
קיבל תודות: 373 פעמים

שרשור שלא נקרא #10 

מה שאתה רואה זה תשע רמקולים סאב אחד ואו שניים או ארבע על התקרה . אבל זה כבר לשיקולך אם אתה צריך את זה .
Sony 1040
Monitor mass

GalZohar
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שרשור שלא נקרא #11 

21/03/2022 15:00  
בור_ועם_הספר כתב:
אם יש כיול שונה לכל אחד מן הסאבים, אז גם התוכן שונה.

המקור LFE בסרט הוא יחיד, הרסיבר משכפל אותו לכל אחד מהסאבים ומבצע את התיקונים של הכיול לכל אחד בנפרד. לזה אני מתכוון שהתוכן שונה.
...
התוכן הכוונה זה למה שערכו במקור, ולא מה שיצא אחרי עיבוד מקומית אצלך בבית. יש ערוץ LFE אחד, ומה עושים איתו בדרך לכל אחד מהסאבים, איזה מידע מעבירים אליהם גם מהרמקולים בנוסף ל-LFE, איך מעבירים אותו, ואיך דואגים שזה עדיין יתנגן יפה ביחד - זה עניין של המערכת הספציפית ולא של התוכן/פורמט.

לעומת זאת איך ממירים תוכן של אטמוס לרמקולי תיקרה זה כן חלק מהפורמט. היופי ב-object based זה שעם תוכן אחד אפשר לעבוד עם מספרים משתנים של רמקולים, כל עוד אתה עובד עם אחת הקונפיגורציות שנתמכות ברסיבר/פרוססור.

לגבי אנשים שיש להם, לי אין, אבל מכיר כאלה שיש להם, יש כאלה עם רמקולים פשוטים/קטנים יחסית, יש כאלה עם שקועים, ויש כאלה עם רמקולים קצת יותר רציניים. הרוב לא משקיעים הרבה כי כמות הסאונד שיוצאת מהם לא גדולה ולכן מבחינת עלות תועלת פחות שווה להשקיע שם, ומצד שני הרבה יגידו שזה לא יישמע טוב אם סאונד שמגיע מלמעלה יהיה מאד שונה מסאונד שמגיע מקדימה. בסוף תצטרך למצוא את האיזון שלך מבחינת תקציב ומה שאתה יכול להרשות לעצמך לתלות על התקרה. אלחוטי בכל מקרה זה לא אופציה, כי גם רמקול אלחוטי צריך חשמל בשביל המקלט וההגברה, ולכן אם כבר מעבירים אז מעבירים כבל רמקול לרמקול חוטי במקום להתעסק עם סיבוכים אלחוטיים שעדיין ידרשו העברה של חשמל.

sufgi פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שרשור שלא נקרא #12 

המערכת אצלי נמצאת בסלון, ויש אילוצים שלא אוכל להתפשר עליהם מבחינת מיקום הרמקולים.
הוספתי סקיצה פשוטה, ואשמח לשמוע המלצות על כמות ומיקום הרמקולים שאפשר להוסיף בהתאם למיקומים האפשריים.

הבהרות:
גודל החלל כ 7 מטר על 3.5 מטר.
כחול - רמקולים קיימים (האחוריים ביפולריים)
המיקום של השלישיה הקדמית והסאב לא ניתנים לשינוי.
כתום - מקום ישיבה
ירוק - אפשרות לשים רמקולים בכל גובה
צהוב - אפשרות לשים רמקולים כמעט בגובה תקרה

כתבתי בערך את האורך של כל חלק (החלק הצהוב באורך 2 מטר כלומר מהקיר האחורי עד לסוף החלק הצהוב יש כ 3 מטר).
סקיצה.jpg
(19.52 KiB) עדיין לא הורד

GalZohar
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שרשור שלא נקרא #13 

אם יש לך לשים את הספה באמצע החלל זה יהיה מאד עדיף, תכפיל את האורך הכולל של החדר ב 0.45 וזה צריך להיות המרחק של המאזין עצמו (לא קדמת או גב הספה) מהקיר הקדמי (אפשר גם אחורי, אבל עדיף לך לשבת קרוב גם מבחינת גודל מסך וגם מבחינת איכות השמע של הרמקולים הקדמיים, במיוחד שהחדר צר). לשבת צמוד לקיר ועוד במרחק של 6-7 מ' מהמערכת זה אסון, גם תצטרך רמקולים והגברה עצמתיים, גם הסראונד יהיה מעפן, וגם הבאס יהיה מעפן. ברגע שמיקמת, אם אפשר, לפי האזנה/מדידות לתקן קצת את המיקום של הספה קדימה/אחורה לקבלת באס מיטבי מהסאב.

רמקולי תקרה לדעתי אין טעם אם אי אפשר לתלות על התקרה.

אתה יכול במקסימום לעשות 7.1 עם רמקולים בצדדים באזור הצהוב כמה שיותר קרוב לזווית התקנית והכי נמוך שאתה יכול (אם הם גבוהים זה עדיין סביר, למרות שעדיף כמובן בגובה תקני), ועוד זוג מאחורה גם כמה שיותר קרוב לזווית התקנית במידת האפשר. ולא בטוח שעדיף לך רמקול ביפולרי במצב כזה, נראה שהדעות חלוקות לגבי כמה כדאי רמקול כזה לסראונד, ואם יש לך אפשרות לעשות השוואה אז כדאי.

אם יש לך אפשרות למשחקים (אפילו קטנים) עם המיקום של הרמקולים והסאב זה יכול לשפר הרבה. כמו-כן להוסיף סאב נוסף במקום אחר בחדר גם יכול לשפר הרבה. גם רמקולים וגם סאב זה דבר שרגיש למיקום וכדאי להשקיע למקם לפי מדידות או לפחות לפי שמיעה (אבל לפי מדידות הרבה יותר מהר וקל) במיקום האופטימלי. לפעמים הזזה של 30 ס"מ יכולה לעשות הבדל משמעותי, בד"כ עדיף להרחיק את הרמקול מפינות ובמיוחד מהקירות הצדדיים במידת האפשר. את הסאב אתה פשוט מזיז בטווח המיקומים המותרים עד שהוא נשמע/נמדד הכי טוב. את הרמקולים זה יותר מסובך כי חוץ מזה שכל רמקול צריך להישמע/להימדד הכי טוב, הם גם צריכים לייצר משולש שווה צלעות ביניהם לבין המאזין, ולהיות מכוונים לאוזניים (אם כי יש קצת משחקים עם הזווית טיפה יותר פנימה/החוצה, אבל בגדול מכוונים לאוזניים אלא אם כן היצרן של הרמקול ציין מפורשות אחרת).

sufgi פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שרשור שלא נקרא #14 

אין לי אפשרות להזיז את הספה, ואני יושב במרחק של כ 5.5-6 מטר מהרמקולים הקדמיים (מרחק אלכסוני).
אני היום עם תצורה של 5.1 (מה שמסומן בכחול זה המצב הקיים).
מבחינת סאונד בסטריאו שומעים מעולה (הרמקולים הקדמיים וההגברה הייעודית שלהם מספקים בהחלט).
הסאב היה בהתחלה ליד הרמקול השמאלי, ולאחר שמיעה הועבר ליד הרמקול הימני (אלה 2 האפשרויות היחידות שאוכל להעביר אותו).
מבחינת באסים, לא חסר בכלל בסלון, גם בזכות הסאב וגם בזכות הקדמיים.
מבחינת קולנוע ביתי שומעים גם די מעולה, אם כי במגבלות של 5.1 .
הרמקולים היחידים שאני יכול להחליף הם הביפולריים האחוריים, במידה ויהיה צורך והם לא יתאימו לרמקולי הסראונד הנוספים שארכוש.
וכמו שכתבתי, אין כאן מצב אידיאלי, אלא מצב נתון שאני מנסה להוציא ממנו את המיטב.
מקוה שיהיה אפשרי מבחינת תוצאה טובה יותר, להיות במצב של 9.1 , ובמידה וזה לא ממש יועיל, אז 7.1 .
מראש מתכנן לרכוש רמקולי סראונד כאלה שאפשר לכוון אותם כלפי מטה בתלייה שלהם גבוה.
נערך לאחרונה על ידי sufgi ב 23/03/2022 8:26, נערך פעם 1 בסך הכל.

bariko
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 8629
נתן תודות: 1401 פעמים
קיבל תודות: 335 פעמים

שרשור שלא נקרא #15 

sufgi
אני יכול להגיד מניסיון שאין טעם לעבור לתצורה של 7.1, אם הסלון לא מספיק גדול ואין מרווח הגון בין זוג הסראונד לסראונד אחורי.
מה שקורה בפועל שהצלילים פשוט נבלעים אחד בשני, וקשה להגיע להפרדה.

במקרים כאלה אולי עדיף סטאפ של 5.1.4 ,כלומר 5 רמקולים אטמוס בתקרה.

שלח תגובה

חזור אל “אודיו רב-ערוצי (ק''ב)”