מה עוד אפשר להגיד על קפה ולא אמרנו?
כנראה שהרבה, הרבה מאוד.
היום קרה לי משהו שהעלה בי מחשבות.
כבר זמן רב שאני עובד עם מכונת המנוף שלי בצורה די דומה - טוחן, WDT עם סיכה, דוחס חזק (יחסית למכונות מנוף, אבל פחות משמעותית מ 15 קג) , שלוש שניות פרה אינפיוזן, עוזר לפרה אינפיוזן עם הבוכנה (פשוט מוריד בעדינות לחצי הדרך), מרים אותה, וחולט. באמצע מרים שוב את הבוכנה וחולט וב כדי להאריך את המנה.
יש לי קפה בבית שאני לא מאוד מרוצה ממנו כרגע, קי קליתי אתיופיה כבסיס (צריך לנסות לפעמים, לא...) ובהיר מידי. תמיד יוצא לי בינוני כזה.
אז למה אני מספר את כל זה?
כי היום חזרתי לשיטה הישנה המקובלת במכונות מנוף, כדי לראות איך זה ישפיע. טחינה דקה יותר, כמעט ללא דחיסה. חלטתי בלי להרים הבוכנה באמצע. ריסטרטו (בלי WDT , הרמת בוכנה מפרקת את הקפה) .
יצא מצויין!
האם לדעתכם, לקפה בהיר יותר או עדין יותר, עשויה להתאים טחינה דקה יותר עם מעט טימפור? כי ככה החליטה פחות אגרסיבית
היום קרה לי משהו שהעלה בי מחשבות.
כבר זמן רב שאני עובד עם מכונת המנוף שלי בצורה די דומה - טוחן, WDT עם סיכה, דוחס חזק (יחסית למכונות מנוף, אבל פחות משמעותית מ 15 קג) , שלוש שניות פרה אינפיוזן, עוזר לפרה אינפיוזן עם הבוכנה (פשוט מוריד בעדינות לחצי הדרך), מרים אותה, וחולט. באמצע מרים שוב את הבוכנה וחולט וב כדי להאריך את המנה.
יש לי קפה בבית שאני לא מאוד מרוצה ממנו כרגע, קי קליתי אתיופיה כבסיס (צריך לנסות לפעמים, לא...) ובהיר מידי. תמיד יוצא לי בינוני כזה.
אז למה אני מספר את כל זה?
כי היום חזרתי לשיטה הישנה המקובלת במכונות מנוף, כדי לראות איך זה ישפיע. טחינה דקה יותר, כמעט ללא דחיסה. חלטתי בלי להרים הבוכנה באמצע. ריסטרטו (בלי WDT , הרמת בוכנה מפרקת את הקפה) .
יצא מצויין!
האם לדעתכם, לקפה בהיר יותר או עדין יותר, עשויה להתאים טחינה דקה יותר עם מעט טימפור? כי ככה החליטה פחות אגרסיבית
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

- תגובות: 11720
- נתן תודות: 282 פעמים
- קיבל תודות: 1130 פעמים
כל הקטע של טחינה דקה וטמפור קל או טחינה גסה וטמפור חזק קשור לצורת עבודה שמועדפת עליך.
זה יעבוד אותו דבר במכונת משאבה או במנוף - עם קפה בהיר או כהה.
זה יעבוד אותו דבר במכונת משאבה או במנוף - עם קפה בהיר או כהה.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)
מדי פעם אנחנו מנסים משהו חדש: שיטת קלייה חדשה, הורדת לחץ, דחיסה חזקה יותר, פיזור שונה וכו'..
הרבה מהפעמים האלו, מגלים שהשינוי "טוב יותר" ודבקים בשיטה החדשה. אחרי זמן מסויים, פתאום חוזרים לשיטה הקודמת ומגלים שהיא בעצם עדיפה. אפשר לראות את העניין הזה באין ספור שרשורים בפורום כאן. אני חושב שכל העניין הוא פשוט שבירת שגרה עם טעם חדש. אחרי שמתרגלים לטעם החדש, פתאום הטעם הישן חוזר להיות העדיף... טוב לגוון מדי פעם, ובטוח שיש שיטה שלפחות עבור סוג מסויים של קפה, קלייה ומזג האוויר היא עדיפה אבסולוטית, אבל העדיפות היא כ"כ שולית, שעצם החידוש והגיוון הופך להיות משמעותי יותר מהעדיפות האבסולוטית.
אחרי שקראתי שוב, הבנתי בערך מה רציתי להגיד. גם אתם?
הרבה מהפעמים האלו, מגלים שהשינוי "טוב יותר" ודבקים בשיטה החדשה. אחרי זמן מסויים, פתאום חוזרים לשיטה הקודמת ומגלים שהיא בעצם עדיפה. אפשר לראות את העניין הזה באין ספור שרשורים בפורום כאן. אני חושב שכל העניין הוא פשוט שבירת שגרה עם טעם חדש. אחרי שמתרגלים לטעם החדש, פתאום הטעם הישן חוזר להיות העדיף... טוב לגוון מדי פעם, ובטוח שיש שיטה שלפחות עבור סוג מסויים של קפה, קלייה ומזג האוויר היא עדיפה אבסולוטית, אבל העדיפות היא כ"כ שולית, שעצם החידוש והגיוון הופך להיות משמעותי יותר מהעדיפות האבסולוטית.
אחרי שקראתי שוב, הבנתי בערך מה רציתי להגיד. גם אתם?
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

- תגובות: 11720
- נתן תודות: 282 פעמים
- קיבל תודות: 1130 פעמים
שמע - צריך להחזיק יותר ממכונה אחת. זה גם עוזר לשבור שגרה...
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

- תגובות: 9712
- נתן תודות: 219 פעמים
- קיבל תודות: 682 פעמים
יש לי השערה מוזרה, אמרו מה דעתכם:
אולי ההבדל בין טחינה דקה ודחיסה קלה מול טחינה עבה ודחיסה חזקה הוא שטח הפנים של הקפה.
כשהטחינה דקה יש שטח פנים גדול יותר (למעשה, נראה לי שלמרות שההבדלים קטנים, קיימת אפשרות של שטח פנים כפול ואולי אף יותר מזה). כשהמים עוברים דרך הקפה, הם ממצים אותו באופן שונה מאשר כשהם עוברים דרך קפה שטחון גס יותר, למרות שקשה להם יותר לעבור דרכו.
אולי זו הסיבה להבדלים בטעם?
אולי ההבדל בין טחינה דקה ודחיסה קלה מול טחינה עבה ודחיסה חזקה הוא שטח הפנים של הקפה.
כשהטחינה דקה יש שטח פנים גדול יותר (למעשה, נראה לי שלמרות שההבדלים קטנים, קיימת אפשרות של שטח פנים כפול ואולי אף יותר מזה). כשהמים עוברים דרך הקפה, הם ממצים אותו באופן שונה מאשר כשהם עוברים דרך קפה שטחון גס יותר, למרות שקשה להם יותר לעבור דרכו.
אולי זו הסיבה להבדלים בטעם?
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
לדעתי בוודאי שמדובר על שטח פנים.moti_r כתב:יש לי השערה מוזרה, אמרו מה דעתכם:
אולי זו הסיבה להבדלים בטעם?...
ואני חושב שהמים אף פעם לא עובדים "דרך הקפה" אלא תמיד עובדים בין הגרגירים.
והוכחה לכך היא שבטחינה דקה ודחיסה חזקה אתה יכול לסתום את המכונה.
ככל שהקפה טחון דק יותר אז יותר חומר מהקפה יסופח למים...אבל גם יקח למים יותר זמן לעבור מה שיגרום למצב שהקפה יישרף.
אולי יש גם טעמים בפנים שיצאו החוצה בטמפרטורות ולחצים גבוהים יותר שאינם רצויים (או שהטמפרטורה הגבוהה והלחץ ייפגעו במקביל בטעמים שכן רצויים).
בסופו של דבר יש כנראה קשת של חומרים בקפה שכל אחד מהם נותן טעם אחר וכל אחד מהם מסתפח למים בטמפ' ולחץ שונים וכל אחד מהם נפגע מטמפ' ולחץ אחרים. מה שאומר שיש קשת עצומה של טעמים שאפשר להגיע אליה רק בשינויים כמו זמן חליטה. טמפרוטורה, לחץ חליטה. וכל זה לפני שדיברנו בכלל על סוג הפולים רמת הקליה וכו.
ויש עוד את הצד הפיולוגי של כל העניין.
לסופו של עניין...ההנאה שבעשייה, הגיוון וחוסר היכולת לצפות את התוצאה זה מה שבאמת מעניין בעסק הזה
פשוט מאוד, ממליץ לכולם לנסות
אגב משהו ייחודי למכונה שלי בהקשר זה, זה הלחץ הנמוך יחסית 8 באר שהקפיץ נותן. זה בטוח משפיע על החליטה.
ובכלל באופן כללי מעניין מה קורה בזמן החליטה, הרי הקפה לא נמס. אז מה ואיך משתחרר למים?
אגב משהו ייחודי למכונה שלי בהקשר זה, זה הלחץ הנמוך יחסית 8 באר שהקפיץ נותן. זה בטוח משפיע על החליטה.
ובכלל באופן כללי מעניין מה קורה בזמן החליטה, הרי הקפה לא נמס. אז מה ואיך משתחרר למים?
what's next?
לדעתי המים פשוט שוטפים מולקולות מהשטח החשוף של הגרגרים.
אם טוחנים רק פי 2 יותר דק למעשה מגדילים את שטח הפנים של הקפה פי 4....אם טוחנים פי 4 יותר דק אז שטח הפנים גדל פי 16.
כשמדובר באותו סוג קפה אז אני מניח שיש קשר ישיר בין שטח הפנים של הקפה והסמיכות שלו.
אם טוחנים רק פי 2 יותר דק למעשה מגדילים את שטח הפנים של הקפה פי 4....אם טוחנים פי 4 יותר דק אז שטח הפנים גדל פי 16.
כשמדובר באותו סוג קפה אז אני מניח שיש קשר ישיר בין שטח הפנים של הקפה והסמיכות שלו.
מילה של אקסטרימיסט.