הסבר יפה רק דבר אחד טיפה מבלבל,
אם הבנתי נכון אז עדיין קיימת שכבת סינון אור, פשוט קוראים לה קוואנטום והיא ממירה אורך גל מצבע אחד לאחר,
ההמרה הזאת, איך היא מתבצעת, אתה אומר שזה לא סינון אלא המרה אבל גם למסנן אפשר לקרוא המרה ולכן אני חושב שזה יהיה מעניין להבין איך בפועל זה באמת קורה כי אחרת זה יכול להשמע כתיוג חדש של טכנולוגית סינון, אומנם מתקדמת יותר אבל עדיין סינון?
לא בדיוק. בסינון אור, מה שעושים זה לוקחים אור במספר אורכי גל ומסננים לתחום מוגבל יותר (band pass filter) כלומר לוקחים אור לבן - מעבירים אותו דרך המסנן ויוצא רק אור אדום. משמעות הדבר היא ששני שליש מהאור הולך לפח (קרי: הופך לחום או זולג).
הרעיון ב-quantum dot הוא אחר לחלוטין. מדובר בחומר (בטכנולוגיית ננו) שיודע להאיט את תדר האור. כלומר, הוא לוקח אור בתדר X ומוציא את אותה כמות אנרגיה (כמעט ואין הפסד) בתדר נמוך יותר. קח אור כחול בצד אחד ובצד השני תקבל אור בתדר אדום או ירוק, אך באותה עוצמה פחות או יותר.
התוצאה היא שאם ניקח אור לבן ונרצה להוציא ממנו 3 פיקסלים ירוקים, כחולים ואדומים, אני חייב בהגדרה להפסיד שני שליש מהאנרגיה של האור הזה כשאני משתמש בטכנולוגיית סינון.
במקום זה, אני מייצר מקור אור כחול, עבור הפיקסלים הכחולים אני מעביר אותו כמו שהוא (אין שום שכבת סינון או המרה), בשביל פיקסלים אדומים אני שם שכבת פילטר (שלא מסננת) שממירה את האור הכחול לאדום, ובשביל פיקסלים ירוקים אני עושה את זה עם שכבה אחרת שהיא ממירה את האור לירוק. התוצאה היא שאני מקבל אור הרבה יותר איכותי (מדוייק בתחום התדר), הרבה יותר יעיל (פי 3 יותר עוצמתי) עם פחות חום (כלומר, אני צריך פחות לקרר, או שאני יכול להשתמש בתאורה הרבה פחות חזקה) ויהיה לי הרבה פחות זליגה (כי בסינון תמיד בורח האור שלא מצליח להפוך לחום).
הסמנטיקה כאן חשובה. זה לא סינון (כלומר, סילוק של תדרי האור הלא מתאימים) אלא המרה (שינוי תדר האור על ידי שכבת ה-Quantum dots).
תודה עופר !
היום שה-OLED במחיר סביר, וכבר לא מזכירים צריבות כבעיה משמעותית, היתרון המשמעותי להבנתי של המיני לד זה עצמת הארה גדולה יותר בצורה משמעותית ?
תודה על ההסבר המעניין.
הבנתי שצבע שחור נוצר מסינונ מלא של מקור האור. או שזה כמו ב-OLED, הפיקסלים שחורים כבוים לחלוטין? (נראה לי שלא, כי אילו היה כך היית מציין תכונה כזו חשובה)