כמה שאלות בקשר לFREENAS

פורום רשתות, IT ומחשוב כללי - רשתות, ראוטרים, מחשבים ניידים, אביזרים וכו'.
ronen61 פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4653
נתן תודות: 195 פעמים
קיבל תודות: 106 פעמים

שרשור שלא נקרא #1 

היי,
בשעה טובה אחרי רכישת 2 נוטבוק העברתי את המחשב הנייד לשולחן, איפה שהיה המחשב הנייח.
ואני מעוניין להפוך את המחשב הנייח לNAS. כבר עכשיו מותקנים עליו 3 הארד דיסק, ובעתיד אני ארכוש עוד הארד דיסק.

יש לי כמה שאלות בקשר לתוכנה:

1. ראיתי במדריכים שהיא מאפשרת RAID, האם זה אפשרי במחשב שאין לו בקר RAID?
2. התוכנה תהיה מותקנת על USB ON KEY, האם התוכנה גם תפרמט את הכוננים שבמחשב? רוב החומר שיש לי הוא על כוננים שעליהם לא מותקנת מערכת הפעלה של WIN.
3. האם אחרי כמה זמן הכתובת IP תשתנה מעצמה? (שאלה קצת מוזרה), אני שואל כי יש לי בבית HDX1000, והיו מקרים שאחרי כמה הפסקות חשמל ברצף כתובת IP אוטומטית שהוא מקבל ,השתנה בסיפרה האחרונה, למשל במקום 192.168.2.102 ל192.168.2.104.
4. בהנחה שניתן לעשות RAID 0 או 5 , האם כשאני יוסיף את הארד דיסק4- הוא יפרמט את כל הכוננים?

חכם_חנוכה
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 785
נתן תודות: 91 פעמים
קיבל תודות: 39 פעמים

שרשור שלא נקרא #2 

ronen61 כתב:היי,
בשעה טובה אחרי רכישת 2 נוטבוק העברתי את המחשב הנייד לשולחן, איפה שהיה המחשב הנייח.
ואני מעוניין להפוך את המחשב הנייח לNAS. כבר עכשיו מותקנים עליו 3 הארד דיסק, ובעתיד אני ארכוש עוד הארד דיסק.

יש לי כמה שאלות בקשר לתוכנה:

1. ראיתי במדריכים שהיא מאפשרת RAID, האם זה אפשרי במחשב שאין לו בקר RAID?
2. התוכנה תהיה מותקנת על USB ON KEY, האם התוכנה גם תפרמט את הכוננים שבמחשב? רוב החומר שיש לי הוא על כוננים שעליהם לא מותקנת מערכת הפעלה של WIN.
3. האם אחרי כמה זמן הכתובת IP תשתנה מעצמה? (שאלה קצת מוזרה), אני שואל כי יש לי בבית HDX1000, והיו מקרים שאחרי כמה הפסקות חשמל ברצף כתובת IP אוטומטית שהוא מקבל ,השתנה בסיפרה האחרונה, למשל במקום 192.168.2.102 ל192.168.2.104.
4. בהנחה שניתן לעשות RAID 0 או 5 , האם כשאני יוסיף את הארד דיסק4- הוא יפרמט את כל הכוננים?
...
1. מאפשרת. כשיש לך בקר יעודי הוא מבצע את כל פעולות ה RAID וחוסך משאבי מערכת.
2. לאחר שתעלה את המערכת אתה צריך לעשות MOUNT לדיסקים, אתה לא חייב לפרמט אותם.
3. אתה יכול תמיד לחסוך לעצמך הפתעות ולשים כתובת סטאטית כלומר קבועה, כעקרון שרת DHCP יודע לשמור כתובת עבור כל כרטיס רשת על פי ההגדרות שלו. תבדוק בנתב שלך שמחלק על כמה ימים/דקות זה עומד ותגדיל אבל שוב הכי טוב כתובת קבועה.
4. הוא לא יפרמט לך כלום בצורה אוטומטית אלא אם כן אתה תבנה RAID 5 ותפרמט.

אני מבין מהשאלות שלך שאתה חושש לגבי החומר שלך ולכן מציע לך קודם כל לגבות אותו במידת האפשר כך שגם אם תטעה הנזק לא יהיה גדול ולקרוא מדריכים ולהתייעץ לפני כל פעולה.

בהצלחה

ronen61 פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שרשור שלא נקרא #3 

תודה על התשובה המהירה (Y) (Y)

יש לי עוד כמה שאלות:
1.האם FREENAS נותנת גם את אפשרות של RAID5?כרגע גודל של הארד דיסקים הוא:1.5TB+750GB+320GB, התכנון הוא לקנות עוד 1.5TB בעוד כחודשיים.
2.נכנסתי להגדרות של הרואטר וראיתי שב-DHCP Server , מופיע לי Start IP וEND IP, האם כשאני אבחר בין הטווחים אלה כתובת IP , היא תשאר קבועה לכל הזמן?גם בסטרימרים? ולא יהיה בעיה בחיבור לרשת?
3. כשהתוכנה מותקנת על דיסק און קיי, האם כשאני יוציא את הדיסק און קיי מUSB, האם WIN תעלה??

sYn
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1031
נתן תודות: 125 פעמים
קיבל תודות: 19 פעמים

שרשור שלא נקרא #4 

הטווחים שראית בנתב אלה הטווחים בהם הוא מורשה להקצות כתובת למחשבים המחוברים אליו.
כדי לקבוע IP סטטי, צריך להגדיר זאת בכרטיס הרשת של המחשב שלו אתה מעוניין לתת כתובת
סטטית. אם אתה מעוניין להגביל את טווח הכתובת בשרת ה DHCP תוודא שה LEASE TIME
ארוך ביותר, אבל שוב מדובר בפתרון עקום, פשוט תגדיר לכרטיס הרשת בתוכנת ה FREENAS
כתובת קבועה.

אני לא יודע איך זה ב RAID0 אבל ב RAID5 כלל הנפח מוכתב לפי הדיסק הקטן ביותר ובנוסף
הנפח הכולל הוא מס' הדיסקים פחות אחד, שכן דיסק אחר משמש ל PARITY היינו למידע השחזור
במקרה של קריסה.

אני סבור שללא תוכנה יעודית שיודעת להרחיב את PARTITION במקרה של הוספת דיסק קשיח
נוסף, (דוגמא ה XRAID ב NAS של NETGEAR), תאלץ לפרמט מחדש, ותאבד את המידע
שהיה לך קודם.
נערך לאחרונה על ידי sYn ב 28/07/2009 20:13, נערך פעם 1 בסך הכל.

uriler
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 10116
נתן תודות: 190 פעמים
קיבל תודות: 513 פעמים

שרשור שלא נקרא #5 

start \ end ip בד"כ מתייחס לטווח השלם של הראוטר (למשל במקרה שלך, נניח 100-200).

חפש מקום בו אתה יכול להגדיר את ה clients, ושם תוכל להתאים לכל MAC address (זיהוי חומרה) IP קבוע שיוקצה לו.
אפשרות אחרת היא לבטל את שרת ה DHCP ולהגדיר Static IP - כתובת קבועה של כל מחשב ברשת (מגדירים בכל מחשב / סטרימר בנפרד)

ronen61 פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שרשור שלא נקרא #6 

מצטער על הבורות,

אבל כשאני מגדיר ידנית כותבת IP במהלך התקנת התוכנה, האם היא צריכה להיות בטווח שהראוטר נותן?

guyyug
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 909
נתן תודות: 33 פעמים
קיבל תודות: 23 פעמים

שרשור שלא נקרא #7 

כאשר אתה מגדיר IP קבוע צריך לבחור IP מחוץ לטווח של ה DHCP
רצוי להגדיר IP קבוע גם לסטרימר ולשתף ב NFS
בעיקרון כמו שאמרו לא ניתן להוסיף דיסקים לRAID 5 אבל אם תחליף את הדיסק הקטן בגדול הנפח יגדל
במקרא שלך שלושת הדיסקים יתנו 2X 320 + PARITY החלפת דיסק ל 1.5T תקבל 2X750 + PARITY אם אתה לא צריך PARITY תוכל לנצל את כל הנפח של הדיסקים ולהוסיף כמה שתרצה בעתיד
ברגע שתוציא את הDOK אם יש WIN מותקנת על הדיסק הוא יעלה
בקשר לבקר RAID התוכנה תומכת בהרבה כרטיסים אבל היתרון הגדול שלה הוא ב SOFTWARE RAID כולל RAIDZ
גיא

sYn
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1031
נתן תודות: 125 פעמים
קיבל תודות: 19 פעמים

שרשור שלא נקרא #8 

לדעתי האישית עדיף רייד בחומרה, בקר פשוט לא אמור להיות יקר.
בגדול, תגדיר את הנתב מחוץ לתחום המוקצה ל DHCP בהנחה ואתה
לא מבטל אותו.

בכל מקרה, אם הנתב נניח הוא 192.168.1.1, תגדיר ב 192.168.1.X
למרות שאין לכך חובה. תוודא גם שה SUBNET עומד על 255.255.255.0
וששער ברירת המחדל הוא הכתובת של הנתב. שרתי DNS פחות חשובים
כי הרייד לא "יוצא" לרשת החיצונית.

guyyug
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שרשור שלא נקרא #9 

בקר חומרה אמיתי עולה בסביבות 400 שקל למשהו פשוט
שים לב שאין כמעט בכלל NAS בהם יש RAID החומרה (לא, אני לא מדבר על מפלצות של עשרות אלפי שקלים)
ההפרש בביצועים כלכך זניח כאשר ה NAS משמש רק לאיכסון מדיה שחבל על הכסף אני הרצתי RAIDZ של שלושה דיסקים על מחשב מבוסס ATOM והמעבד לא עבר את ה30 אחוז וגם זה רק שנתתי לשני מחשבים ומזרים לקרא ולכתוב יחד
גיא

חכם_חנוכה
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 785
נתן תודות: 91 פעמים
קיבל תודות: 39 פעמים

שרשור שלא נקרא #10 

למה אתה רוצה בכלל RAID 5?
אתה מבין את המשמעות שלו?

ronen61 פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שרשור שלא נקרא #11 

קודם כל תודה על התגובות.

אחרי לילה שלם של חישובים (שעדיין נמשכים),, נראנ לי שאני אקנה עוד 3 כונני 1.5TB של WD.
ובכך אני יגיע לסך של 6TB, ההפרש בין 1.5 ל2TB כל כך גבוהה לדעתי שהוא לא מצדיק מעבר ל2TB בכל כונן.

את הכוננים אני יעשה במערך RAID 5, כי שמעתי שבמערך זה NAS/HDD יותר עמידים ואני יגיע לסך של 4.5TB.

האם תהיה לי אפשרות להתקין USENET על הNAS?

guyyug
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שרשור שלא נקרא #12 

ל FREENAS אין קלינט של USENET רק של BITTORRENT
אני לא מכיר NAS תוכנה עם קליינט USENET (אולי אם תתקין שרת LINUX אבל זה סיפור אחר)
דרך אגב אתה מודע לעניין שדיסקים במערך RAID לא ניתן לקראו את המידע שעליהם כל דיסק בנפרד אלא רק כאשר הם יחד
גיא

ronen61 פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שרשור שלא נקרא #13 

כן.
התכנון הוא שאני יוסיף 3 כונני 1.5TB ל1.5 שקיים שם. את כל החומר אני יעביר מראש לכוננים שיש לי בסטרימרים+כונן רשת של WD.
אחרי התקנת FREENAS, אני יפרמט את הדיסקים שבNAS לRAID 5

Malcontent
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3585
נתן תודות: 49 פעמים
קיבל תודות: 79 פעמים

שרשור שלא נקרא #14 

אני ממליץ לקרוא עוד קצת על RAID, ובעיקר על RAID 5 לפני שאתה מתחייב למשהו כזה. ספציפית, תבדוק את נושא שכיחות התקלות. מקריאה של מקורות מקצועיים, נראה שלמרות (ואפילו בגלל) העליה המשמעותית בנפחי הדיסקים בשנים האחרונות, גם שכיחות התקלות עלתה (ליתר דיוק, היא נשארה במקום, ומכיוון שהתקלות נספרת כאחת למספר ביטים, ומספר הביטים עלה משמעותית, גם מספר התקלות לדיסק עלה), וברגע שיוצרים מערך למעשה מכפילים את הסיכויים להתרחשות תקלה במספר הדיסקים במערך, וכשמשתמשים בדיסקים ביתיים, ולא דיסקים ברמת enterprise, הסיכויים לתקלה שוב עולים, כי דיסקים ביתיים לא באמת נועדו להיות חלק ממערך.

אני לא זוכר מספרים מדוייקים, אבל אני חושב שבפעם האחרונה שהתעניינתי בנושא, קראתי שהסיכויים לתקלות במערך RAID5 ביתי של מעל 10 טרה כבר מאוד גבוהים, וממליצים להימנע מכאלה בכל מחיר. יש סיכוי שגם מערך של כמעט 5 טרה כבר נמצא באיזור שלא מומלץ להגיע אליו.

ronen61 פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שרשור שלא נקרא #15 

יש לי עוד אפשרות, אני במקור חשבתי להשתמש בRAID 0 כי גם ככה כל דבר נמצא אצלי לפחות בעוד מקום אחר בשביל גיבוי. התחלתי לשקול RAID 5 כי אמרו לי פה שזה יותר "עמיד" מRAID 0. אבל אם אתה אומר שכל מערך מגדיל את הסיכוי לנזק, אז אולי עדיף לא לעשות מערך בכלל?
אחרי ההתקנה של FREENAS, בהנחה שאני לא מגדיר כל אפשרות של RAID, איך המחשב יזהה את הכוננים שלNAS? יזהה אותם כ-1 גדול? איך שאני אצטרך לעשות מיפוי כונני רשת=כמספר הארד דיסקים הפנימיים שבNAS?

שלח תגובה

חזור אל “רשתות, אינטרנט ו- Fiber”